X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/11/2016 |  11:32 | Izvor: Agencije

Mačak heroj spasio cijelu porodicu

Јedan mačak u Varšavi spasio je petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen monoksidom pošto su primjetili da se čudno ponaša i sklanja u predsoblje i pozvali su zato vatrogasce, a pokazalo se da je koncentracija opasnog gasa zvanog "tihi ubica" tolika da su za dvoje djece morali da se pobrinu ljekari.
Mačka - Foto: ilustracija
MačkaFoto: ilustracija

"Porodicu je zbunilo čudno ponašanje mačka. Hodao je nesigurno, ponašao se drugačije nego normalno i sklonio se u predsoblje što nije ranije radio. Zato su pozvali vatrogasce. Kada su došli izmjerili su visoke koncentracije ugljen monoksida", kazao je poljskoj televiziji TVN Varšava portparol prestoničke Vatrogasne straže Mihal Konopka.

Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, dvoje djece zbrinuli su sa lakšim simptomima trovanja ugljen monoksidom ljekari, a na svježem vazduhu brzo se oporavio i mačak.

Svake grejne sezone ugljen monoksid, gas "tihi ubica", jer je bez boje i mirisa, odnese u Poljskoj nekoliko stotina života a uprkos neprestanim apelima lokalnih vlasti, policije i Vatrogasne straže, prošle godine samo u Mazovjeckom vojvodstvu u kome je Varšava otrovalo se 200 Poljaka.

Varšavljani su, inače veliki ljubitelji mačaka i u poljskoj prestonici su pod zaštitom gradskih vlasti i ulične mačke lutalice, a Varšava je čak početkom ove godine obavila popis mačaka lutalica jer se jedan gradski odbornik zabrinuo da ih je naprasno sve manje, što se pokazalo kao netačno.

"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan dio ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, prije svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", rekla je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih mačaka lutalica portparolka grada Agnješka Klomb.