latinica  ћирилица
19/11/2016 |  11:49 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

Distrikt Brčko: Prevencija trihinele (VIDEO)

Na području distritka Brčko, tokom prošle godine od osam hiljada pregledanih uzorka na trihinelozu, nije zabilježen ni jedan pozitivni uzorak.
Trihinela - preventiva - Foto: RTRS
Trihinela - preventivaFoto: RTRS

Ista je i ovogodišnja situacija. Za sada nema pozitivnih slučajeva, kod pregleda uzoraka svinjskog mesa na trihinelu, koja se najbolje iskorjenjuje, ističu veterinari, obaveznom deratizacijom i veterinarskim pregledom mesa. 

Zdravlje nema cijenu, ustaljen je odogovor, koji se može čuti kod svih u Brčkom u bilo koje doba godine, kada priremaju prasetinu za trpezu, jer je trihinoskopija obavezna, prije konzumiranja svinjskog mesa. Tako je i kod Borša Šmitloša iz Stanova kod Brčkog.

- To je dobro za nas sve, radi zdravlja da znamo šta jedemo i šta koristimo. To je neizostavno, bez pregleda nema ništa. Nema korištenja mesa, sve dok se ne pregleda- navodi Šmitloš.

Na području distirkta Brčko, pregled mesa na trihinelu, postao je ustaljena praksa, kod svih.

- Redovno pregledam meso, bilo koje prase i veliko i malo. Ne jede se meso, dok se ne pregleda, radi samog zdravlja i mog i djece i svega - navodi Đorđe Marković iz Gornjeg Brezika, Brčko.

- To smo mi sretni da tako nešto imamo, da mi to upravo možemo znati, da mi stvarno jedemo zdravo meso i da ono nikakav problem ne predstavlja - rekao je Anto Lukić, Boće, Brčko.

Najviše pregleda na trihinelozu obavi se u vrijeme tradicionalnog zimskog svinjokolja i božićnih praznika. Broj svinja pozitivnih na trihinelozu u Distriktu, skoro da je iskorijenjen.

- Apleujemo da vrše prgled mesa, pogotovo kod takvoga mesa, nemate pravo na grešku. Tako se i kaže, zato što meso tradicionalno se svinjokolja završi u pušnicama, gdje se dimi, znači i termički se ne obrađuje - navodi Marija Јanković, doktor veterinarske medicine, Јavna veterinarska stanica Brčko.

Trihneloza ostavlja trajne posljedice po zadravlje ljudi, zbog čega ljekari apeluju, da se meso kontroliše isključivo u veterinarskim stanicama.