latinica  ћирилица
20/11/2016 |  14:43 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Dodik: Otete nadležnosti uskladiti sa Dejtonskim sporazumom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je donio mir i koji funkcioniše dvije decenije, te naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS


Dodik je istakao da Srpska podržava Dejton sa "stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma", te da je zaustavila ekspanziju i veoma "kancerogeno" širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma.

"Uspijevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična djela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će Srpska ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

"Nikada nećemo dozvoliti da razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu Dejtona koja je koštala srpski narod mnogo. Naša politika podrazumijeva da prvo zaustavimo te transfere i onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i odnesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

"Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vrijeme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rješenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega", rekao je Dodik.

On je naveo da su neustavne stvari u BiH odraz nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite, koja je bila spremna da sve učini da devastira Srpsku.

"To podrazumijeva da iz Ustavnog suda odu strane sudije i mnogo šta što ćemo pokušati u narednom vremenu“, najavio je Dodik.

Dodik je rekao da je Dejtonski sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unijela svoju teritoriju i efikasnu vlast.

"Činjenicom da smo potpisali sve anekse tog sporazuma mi smo ključni faktor tog sporazuma", zaključio je Dodik.

Izvor: Srna