X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/11/2016 |  09:25 | Izvor: RTRS

Zašto kašalj traje duže od prehlade?

Јedan od neprijatnijih simptoma infekcije ne bi trebalo ignorisati. Organizam se na taj način brani, ali ako traje duže od mjesec dana, obavezno na pregled kod pulmologa.
Prehlada (Foto: Shutterstock) -
Prehlada (Foto: Shutterstock)

Respiratorne infekcije, koje su u ovo doba godine u punom jeku, osim povišene tjelesne temperature, curenja nosa i bolova u mišićima, praćene su i kašljem. I dok svi drugi simptomi nestaju za desetak dana, kašalj može da traje i mjesec dana od preležane prehlade.

"Kašalj mora da se posmatra kao odbrambeni mehanizam respiratornog trakta i ne treba ga spriječavati po svaku cijenu u akutnim infekcijama, osim ako ozbiljno narušava kvalitet života", kaže dr Dejan Žujović, pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd (Srbija).

"Ipak, pacijent bi trebalo da se javi pulmologu ako kašalj traje duže od mjesec dana, bilo da je suv ili produktivan. Naročito, ako je praćen blago povišenom temperaturom, malaksalošću, tragovima svježe krvi u ispljuvku i bolovima u grudnom košu."

Kašalj u akutnom bronhitisu najčešće traje sedam do 10 dana, ali kod četvrtine pacijenata može da bude prisutan i duže.

"Upotreba antibiotika kod akutnog bronhitisa najčešće nema nikakve koristi, ali se oni najčešće propisuju baš u ovim sitacijama", objašnjava dr Žujović.

"Јer, ukoliko pacijent u akutnoj infekciji iskašljava obilan, prebojen sadržaj, to ne znači da je u pitanju bakterijska infekcija."

Da bi se na najbolji način prebolio, za saniranje kašlja preporučuje se prestanak pušenja i unos veće količine tečnosti.

"Pacijenti koji su pušači mogu da očekuju da će ih kašalj duže mučiti nakon prehlade nego nepušače", priča dr Žujović.

"Zato, svaki pušač stariji od 40 godina koji primjećuje da mu se svaka prehlada "brzo spusti na pluća", da kašlje duže vrijeme i ujutru iskašljava, da ima epizode nedostatka daha treba da se javi na pregled pulmologu."

Kod pacijenata starijih od 65. godina svaka prehlada, pa i kašalj mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija.

"Da bi se spriječile veće komplikacije najbolja prevencija je vakcinacija protiv gripa i upale pluća pneumokoknom vakcinom", kaže dr Dejan Žujović.

"To je veoma važna prevencija za one koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i drugih hroničnih bolesti".

(Izvor: Novosti.rs)