latinica  ћирилица
21/11/2016 |  15:46 ⇒ 22/11/2016 | 07:59 | Autor: RTRS

Banjaluka: Sjećanje na žrtve veleizdajničkog procesa (VIDEO)

Delegacija banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine položila je vijenac na banjalučkom groblju Sveti Pantelija na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa, u okviru obilježavanja Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.
Žrtve veleizdajničkog procesa - Foto: RTRS
Žrtve veleizdajničkog procesaFoto: RTRS

Odmah po objavljivanju rata Srbiji, Austro-ugarska je u Banjaluci pohapsila sve viđenije Srbe, optuživši ih za veleizdaju i pod lažnim optužbama sprovela veliku policijsku akciju hapšenja uglednih Srba.

Oputuženo je 156 Srba: istaknuti političari, učitelji, sveštenici, advokati, ljekari, trgovci. Prvooptuženi bio je Vasilj Grđić, sekretar "Prosvjete", a poznatog srpskog istoričara Vladimira Ćorovića Austrougari su osudili na pet godina zatvora.

- To nam govori da je jedan od ciljeva ovog veleizdajničkog procesa da se u potpunosti uništi srpska inteligencija u BiH i da se na neki način obezglavi srpski narod za vrijeme Prvog svjetskog rata - kaže dr Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Konačnom presudom 16 osoba je osuđeno na smrt, 87 ih je dobilo kaznu zatvora od dvije do 20 godina, a petorica su umrla u toku suđenja. Ipak, pomilovanje za osuđenike stiglo je iz Španije.

Kralj Alfonso XIII uticao je na austrijskog cara Karla da ih pomiluje.

Potomci ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine ističu da se ovaj događaj ne smije zaboraviti.

- Za mene kao čovjeka iz najuže porodice Gavrila Principa ovo je veliki datum koji obilježavamo - rekao je Pero Princip, potomak Gavrila Principa.

Nebojša Kuštrinović predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. kaže da je urađeno smo na otkrivanju istine o veleizdajničkom procesu, te da se "radi na istini o Mladoj Bosni."

Veleizdajnički proces u Banjaluci 1915. godine bio je najveći od 17 takvih procesa u Bosni i Hercegovini, vođenih u Prvom svjetskom ratu.