latinica  ћирилица
21/11/2016 |  19:04 ⇒ 22/11/2016 | 11:37 | Autor: RTRS

21 godina od Dejtona; Predsjednik Srpske pozvao na jedinstvo (VIDEO)

Dejtonski mirovni sporazum godinama je raspakivan nasiljem visokih predstavnika, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Na 21. godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je poručio da je potrebno da se stvori jedinstvo političkih snaga u Srpskoj.

Vraćanje nadležnosti sa BiH na Srpsku treba biti prioritet svih političkih struktura, rekla je predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, iako je to, kako kaže, težak posao.

U BiH se mora vratiti praksa da se sve odluke donose uz saglasnost oba entiteta, kako piše u Ustavu, smatra Milorad Dodik. Јedino tako ćemo se, dodaje, približiti onome što Dejton izvorno i jeste.

Da bi se spriječilo preglasavanje i dalje mijenjanje sporazuma, potrebno je, kaže, srpsko jedinstvo.

- Pozivam sve partije iz Srpske da se raščiste sve nepravde iz prošlosti i u narednoj godini da se okupimo i definišemo politike koje će staviti na dnevni red u BiH upravo nepravde nanesene Srpskoj. BiH će morati da reaguje ili je neće biti - izjavio je Dodik.

Prenošenje nadležnosti i osnivanje brojnih agencija i institucija na nivou BiH, kaže premijerka, ništa dobro nisu donijeli.

- Ono što jeste naše opredjeljenje jeste održati Dejton kao okvor. Dejton je verifikovao postojanje Republike Srpske. Ona je nastala prije toga nekoliko godina, nastala u vrijeme mira, prije bilo kakvih ratnih dešavanja i svoju verifikaciju međunarodnog tipa dobila je Dejtonskim sporazumom. Vraćanje nadležnosti sa BiH na Srpsku treba biti prioritet svih političkih struktura iako je to težak posao - rekla je danas Željka Cvijanović.

Funkcija visokog predstavnika, koji je juče rekao da negativni trendovi iz Srpske dolaze već 10 godina i prelijevaju se i na Federaciju, smatra Dodik, trebalo bi da bude trajno ukinuta. Kada bi Bošnjaci odlučili da ga više ne žele u BiH, dodaje, njegov mandat bi odmah prestao. Upravo zbog toga, siguran je predsjednik Srpske, Valentin Incko se, kako kaže, dodvorava bošnjačkoj politici stalno optužujući Srpsku za sve probleme.

- On je obični jedan smutljaroš, čovjek koji je zahvaljujući problematizovanju Republike Srpske ostao duže visoki predstavnik, nego što je to bilo potrebno. On je svih tih mjeseci dobijao 25.000 evra platu i to svjesno radi da bi ostao i dalje, ukazujući na neke probleme. Republika Srpska nikada nije bila problem, nego je problem visoki predstavnik i oni koji su nametali rješenja - kaže predsjednik Srpske.

Odnos prema sklapanju mira u BiH različit je u dva entiteta. U Republici Srpskoj dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma neradni je dan. U Federaciji, proglašenje mira u BiH, tradicionalno se ne obilježava.