latinica  ћирилица
22/11/2016 |  07:52 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Dodik-Lajčak: Srpska strateški opredijeljena za evropske integracije (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je počastvovan posjetom Miroslava Lajčaka, šefa slovačke diplomatije. Dodik je izjavio da su razgovarali o budućnosti Srpske i BiH na putu ka Evropskoj uniji.
Dodik - Lajčak - Foto: RTRS
Dodik - LajčakFoto: RTRS

Dodik je istakao da nakon usvajanja Mehanizma koordinacije ostaje veoma jasna procedura.

"Upoznao sam Lajčaka sa situacijom u BiH i Republici Srpskoj koja je strateški opredijeljena ka putu u evropske integracije. Veoma je važno poštivanje prava koje je mehanizam koordinacije omogućio", istakao je Dodik.

Dodik je upoznao Lajčaka sa rezultatima održanih lokalnih izbora.

"Izbori su pokazali da nema podjela u Republici Srpskoj, ali da ima različitih političkih opcija. Stanje u Srpskoj je stabilno i veoma je važno da treba prestati sa opstrukcijama prema evropskoj agendi", rekao je Dodik.

Lajčak je istakao da je tokom boravka u BiH razgovarao sa 11 političara i tri predstavnika međunarodne zajednice.

"Mislim da je sastanak sa predsjednikom Dodikom do sada bio najvažniji. Veoma je važna koordinacija svih nivoa vlasti u BiH i da se uspostavi mehanizam sa jasnom podjelom nadležnosti", rekao je Lajčak.

On je izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom BiH na evropskom putu što će se, kako je naglasio, pokazati već ove godine popunjavanjem upitnika Evropske komisije", naglasio je Lajčak. 

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Dodik je rekao da je Srpska opredijeljena da obaveze koje je preuzela izvrši.

Lajčak je rekao da je upitnik Evropske komisije jedna vrsta "rendgena".

"Vrijeme popunjavanja upitnika je jedan od indikatora koliko je BiH spremna i aktivna u tom procesu", dodao je Lajčak.

Sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke razgovarala je danas i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje Vlada Srpske provodi u kontekstu evropskih integracija, posebno u svjetlu Upitnika Evropske komisije.

Sastanak Lajčak-Cvijanović (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je pohvalila odnos između Vlade Srpske i Federacije BiH i ocijenila da postoji prostor za saradnju sa institucijama BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o drugim aktuelnim temama, te mogućnostima za unapređenje privredne saradnje Republike Srpske i Slovačke. Sastanku je prisustvovao i ambasador Slovačke u BiH, Јan Pšenica.

U Privrednoj komori održan je poslovni forum "Slovačka - Republika Srpska", koji organizuje Privredna komora u saradnji sa Ambasadom Slovačke u BiH.

Pogledajte pres konferenciju predsjednika Srpske Milorada Dodika i šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka: