latinica  ћирилица
22/11/2016 |  13:09 ⇒ 23/11/2016 | 07:58 | Autor: RTRS

Odbrana- generalu Đukiću nanesena nepravda, osuđen na osnovu paušalnih dokaza (VIDEO)

Za smrt 71 čovjeka i ranjavanje više od 150 na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, nije odgovorna granata topa od 130 mm koja je, prema optužnici Suda BiH, doletjela iz pravca Ozren- navedeno je u analizi slučaja "Tuzlanska kapija" koju je uradio tim međunardnih stručnjaka.
Najava filma o generalu Đukiću - Foto: RTRS
Najava filma o generalu ĐukićuFoto: RTRS

U posljednje tri godine na Vojnom poligonu Nikinci u Srbiji izvedene su ukupno 32 rekonstrukcije tog događaja i nijedna nije potvrdila odgovornost generala Novaka Đukića, koji je za ovo djelo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina. 

Nakon tri godine rada, četiri stotine eksperata iz raznih oblasti, uključujući stručnjake balističare iz Češke, Francuske i Izraela, nemaju dilemu:

- Granata ni pod kojim slučajem, apsolutno nije mogla doletjeti sa pravca Ozrena, što je utvrdio vještak tužilaštva na suđenju - kaže Milorad Ivošević, član Tima odbrane generala Novaka Đukića.

Istraživanje je, kažu, pokazalo da je eksplozija na Tuzlanskoj kapiji bila teroristički akt, u kojem je bilo postavljeno više minsko-ekspolozivnih sredstava.

- Dokazano je da eksplozija od 25. maja 1995. godine nije prouzrokovana granatom od 130 milimetara, već je to bio teroristički akt u kojem je bilo postavljeno više minsko-eksplozivnih sredstava. I laicima je moglo da bude jasno da to granata nije mogla da uradi - rekao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Generalu Đukiću nanesena je velika nepravda, jer je osuđen na osnovu paušalnih i velikim dijelom netačnih dokaza, uz brojne predrasude i pretpostavke, te niz proceduralnih propusta, kažu u Timu odbrane. Posebno problematično bilo je svjedočenje balistačara Berka Zečevića, koje je najviše i uticalo da general Đukić bude osuđen. Zbog toga su u Timu odbrane i podnijeli krivičnu prijavu protiv Zečevića.

- Po mišljenjima stranih vještaka, jednoglasno, do ovih grešaka nije došlo slučajno, nego sa određenom namjerom - kaže Ivošević.

Kompletna analiza koju je radio tim međunarodnih stručnjaka zabilježena je i u dokumentarnom filmu "Mučni teret podmenute krivice", koji će premijerno biti prikazan sutra, u 18 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske.