latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:14 | Autor: RTRS

Vujanović očekuje intenzivniju ratifikaciju Protokola NATO

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović vjeruje da će ratifikacija crnogorskog Protokola o pristupanju NATO biti intenzivirana, nakon poziva generalnog sekretara Alijanse, Јensa Stoltenberga, da parlamenti država to učine što prije.

"Vjerujem da će njegova riječ biti ohrabrenje ubrzanja procedure i ubijeđen sam da ćemo u narednim mjesecima imati intenzivnu ratifikaciju koja će u značajnoj mjeri biti posljedica ovog apela. Sa druge strane, vrijednost te poruke i ocijeni značaja pristupanja Crne Gore NATO-u", rekao je Vujanović.

On je poručio da će Crna Gora biti pouzdan partner NATO-a.

"A NATO očigledno cijeni da je proces proširenja od naročite važnosti za NATO. Tako da me vrlo ohrabrava njegova poruka. On je to i argumentovano obrazložio i nadam se da će poruka biti dodatni motiv da se ubrza ratifikacija Pristupnog protokola", rekao je Vujanović.

Stoltenberg je na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne Skupštine NATO-a, pozvao države koje još nisu ratifikovale Protokol o pristupanje Crne Gore Alijansi da to učine što prije, kako bi ta zemlja naredne godine postala punopravna članica tog vojnog saveza.

Izvor: Tanjug