latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:38 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Trend u fitnesu za 2017. godinu je puzanje!

Ukoliko pratite novine u svijetu fitnesa, onda možete da zaboravite na sprave i rekvizite, jer je na festivalu "Balans" održanom u Londonu predstavljen novi trend – puzanje.
Fitnes - puzanje    (Foto:idesh.net/) -
Fitnes - puzanje (Foto:idesh.net/)

Uprkos tome što na prvi pogled djeluje kao lagana vježba, zapravo nije tako, jer zahtijeva dobru koordinaciju, u šta ćete se uvjeriti ako pokušate da je uradite na pravilan način.

Vježbe se izvode na podu i ne zahtijevaju opremu za izvođenje, jer je glavno pomagalo težina tijela, prenosi Si-En-En.

„Puzanje ne samo da zahtijeva motoričke sposobnosti, već uključuju vestibularni sistem, čulni sistem povezan sa ravnotežom i prostornom orijentacijom“, ističe DŽastin Klajn, kiropraktičar i direktor centra "Got Your Back Total Health" u Vašingtonu. 

Stručnjaci smatraju da se tom metodom naše tijelo vraća u stanje kada se tek stvaralo. Iako nije najpogodnija vježba koju možete raditi u javnosti, prednost je što se može odvježbati bilo gdje u stanu ili kući.

Prvo bi trebalo da se spustite na ruke i noge tako da vam ruke budu potpuno uspravne, a leđa, vrat i glava u ravni. Zatim se lagano podignete u kukovima tako da se kolena odvoje od tla svega nekoliko centimetara.

Ruke i noge se pomiču po dijagonali, što znači da treba da krenete lijevom rukom i desnom nogom, potom desnom rukom i lijevom nogom, u trajanju od tri minuta, sve vrijeme održavajući ravninu tijela, držeći glavu ka gore.

Izvor: RTS