latinica  ћирилица
23/11/2016 |  15:23 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Kovačević: BiH nema zakon o stvarnim pravima

Savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević izjavio je da BiH nema zakon o stvarnim pravima na osnovu kojeg bi se moglo odlučivati o tužbenom zahtjevu Pravobranilaštva BiH koji se odnosi na perspektivnu vojnu imovinu.
Nikola Kovačević - Foto: SRNA
Nikola KovačevićFoto: SRNA

Kovačević kaže da je razočaravajuće što Ustavni sud BiH nije usvojio zahtjev Republike Srpske da privremenom mjerom bude obustavljeno izvršenje pravosnažne presude Suda BiH u ovom slučaju.

- Ovdje nije riječ o meritornom odlučivanju, jer je Ustavni sud BiH, koristeći pravila koja je samostalno usvojio, a ne na osnovu zakona, odlučio da je naša apelacija preuranjena, što znači da će biti dozvoljena u momentu kada Sud BiH odluči o reviziji kao vanrednom pravnom sredstvu - pojasnio je Kovačević.

Međutim, podsjeća Kovačević, Republika Srpske je u reviziji navela da Sud BiH nije nadležan u navedenom slučaju, jer ne postoje materijalni propisi na osnovu kojih bi mogao donijeti odgovarajuću odluku.

On se nada da će biti uvažena revizija na osnovu argumenata Republike Srpske i biti ukinuta prvostepena i drugostepena odluka Suda BiH o imovini u Han Pijesku, te da će biti poštovan stav visokog predstavnika u BiH prema kome niko nema pravo da raspolaže imovinom koja je pod zabranom raspolaganja, dok ne bude usvojen zakon na niovu BiH kojim će biti definisani potrebni kriterijumi.

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda BiH kojom je utvrđeno pravo svojine u korist BiH nad perspektivnom vojnom imovinom na Han Pijesku.

U obrazloženju današnje odluke Ustavnog suda BiH se navodi da je apelacija Srpske odbačena kao nedopuštena zato što je preuranjena, jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku.

Iz Ustavnog suda BiH podsjećaju da je prvostepenom presuda Suda BiH utvrđeno pravo svojine BiH na nepokretnostima upisanim u privremenom listu nepokretnosti Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, koje čine objekat Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase, ukupne površine 11.474 metara kvadratnih.

Izvor: SRNA