latinica  ћирилица
23/11/2016 |  15:54 | Autor: RTRS

Hrvatska: Uhapšen Srbin zbog navodnog ratnog zločina

Hrvatska policija uhapsila je jutros Srbina Željka Vujaškovića /61/ zbog navodno počinjenog ratnog zločina 90-tih godina, saopštio je Informaciono-dokumentacioni centar "Veritas".
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

Vujašković, rodom iz Virovitice, uhapšen je na graničnom prelazu kod Šida prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku.

Hrvatska policija je o hapšenju obavijestila Željkovog sina Predraga koji živi u Njemačkoj, ne navodeći zašto ga konkretno tereti, ali su mu rekli da će u toku dana biti prebačen u zatvor u Požegu, budući da je tamošnji Županijski sud 1995. godine raspisao potjernicu za njim.

Međutim, ističe se u saopštenju "Veritasa", Vujašković se ne nalazi na spisku Državnog tužilaštva Republike Hrvatske osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31. mart 2013. godine.

Vujaškovića ne samo da nema na tom spisku na kome je 1.577 imena, nego ga nije bilo ni na prethodnim spiskovima koje je Hrvatska službeno dostavljala Srbiji.

Prema riječima njegovih rođaka, Željko je područje Virovitice napustio početkom 1992. godine i nastanio se u Iloku, gdje je do 1995. godine radio u policiji Republike Srpske Krajine i obavljao funkciju komandira riječne flotile.

Poslije toga je prešao u Srbiju i nastanio se na području Smedereva.

Posjeduje državljanstvo Srbije sa čijim dokumentima je putovao i u Rusiju i u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema.

Јutros je autobusom krenuo u Hrvatsku s namjerom da u Tovarniku reguliše i hrvatske papire sa kojima je planirao da otputuje u Njemačku kod sina i lakše se zaposli.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 161 Srbin, od kojih su 54 izručena Hrvatskoj.

Do sada je protiv dvadesetorice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA