latinica  ћирилица
24/11/2016 |  11:25 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Boračke kategorije traže referendum zbog vojne imovine, podrška Cvijanovićeve (VIDEO)

Nakon što je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda BiH, kojom BiH ima pravo svojine nad perspektivnom vojnom imovinom u Han Pijesku, organizacije proistekle iz Odmbrambeno-otadžbinskog rata zatražile su izričit stav parlamenta Srpske. Spremni su i da pokrenu inicijativu da se o knjiženju vojne imovine izjasne i građani - na referendumu.
BORS - Vojna imovina - Foto: RTRS
BORS - Vojna imovinaFoto: RTRS

Ideja o referendumu odmah je dobila podršku predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović. Upozorava da je riječ o otimanju imovine Republike Srpske. To je, kaže, priča koja neće biti zaustavljena na jednom primjeru.

Iz Srpske danas jasna poruka - perspektivna vojna imovina na teritoriji Srpske ne može biti uknjižena na BiH. To je zadiranje u nadležnosti, teritorijalni integritet i Ustav Srpske. Ukratko - prekrajanje Dejtona i nasilni pokušaj unitarizacije BiH.

Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata pozdravljaju zajednički stav institucija Srpske i srpskih predstavnika u parlamentu BiH kojim se oštro suprotstavljaju knjiženju vojne imovine na BiH.

- Mi hoćemo da se Skupština izjasni o tome - rekao je Vukotić.

Bude li potrebno, najavljuju i da će inicirati sprovođenje referenduma o vojnoj imovini čije knjiženje na BiH je uslov za njeno članstvo u NATO savezu.

- Ako odbacimo tu opciju, u tom slučaju odbacujemo i mogućnost pridruživanju NATO paktu - kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica.

Imaju i prijedlog referendumskog pitanja: "Da li ste za to da se vojne lokacije na području Srpske uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH?".

Ovakav prijedlog već ima podršku predsjednice Vlade. Poručuje, važno je šta građani Srpske misle o tome da neko na nivou BiH postane vlasnik republičke imovine.

- Promovišem stav da građani imaju pravo da se izjasne na referendumu kada je riječ o bilo kojem važnom pitanju, posebno o onome što bi značilo oduzimanje nekih njihovih prava i kada je riječ o ulasku u NATO - ističe premijerka.

Predsjednik BORS-a uvjeren je da će izabrani predstavnici naroda u Republici Srpskoj najbolje zastupati njene interese u vezi sa ovim pitanjem. Počevši od kasarne u Han Pijesku, koja je prema novom prijedlogu dokumenta Pregled odbrane BiH, jedna od 20 perspektivnih vojnih lokacija u Srpskoj.

Nameće se pitanje - budu li te lokacije nasilno uknjižene na BiH, koliko će Srpskoj ostati od dejtonskih 49 odsto teritorije BiH.