latinica  ћирилица
24/11/2016 |  14:12 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Vlada: Odluka MO BiH o prodaji vojne imovine nezakonita! (FOTO/VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o postupanju Ministarstva odbrane BiH u postupku prodaje sekundarnih sirovina.
Vojna imovina (foto: www.atvbl.com) -
Vojna imovina (foto: www.atvbl.com)

Kako se navodi u Informaciji, ministar odbrane BiH Marina Pendeš donijela je 31.oktobra ove godine izmjenjenu Odluku o prodaji sekundarnih sirovina, kojom se predviđena prodaja sirovina definisanih Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane. Ministarstvo odbrane je nakon toga objavilo i javni oglas.

U Vladinoj informacije se navodi da je ovakvo postupanje Ministarstva sporno, jer je ono nije stvarno nadležno za donošenje ovakvih odluka, pogotovo kada se uzme u obzir da se u kontekstu pomenutog Sporazuma radi o prodaji pokretne vojne imovine koja je u vlasništvu BiH.

Entiteti koji su korisnici sredstava od prodaje nisu učestvovali u određivanju početnih cijena sekundarnih sirovina, niti u izradi oglasa.

"Smatramo da je Odluka o prodaji kojim Ministarstvo otuđuje državnu imovinu i koja pri tome nije donesena po osnovu zakona već internog pravilnika nezakonita i neprihvatljiva u svakoj iole pravnoj državi", stoji, između ostalog, u Informaciji.

Povodom ove Informacije, Vlada Republike Srpske je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da Informaciju sa svim prilozima dostavi Savjetu ministara i Ministarstvu pravde BiH radi ocjene zakonitosti sporne Odluke o prodaji sekundarnih sirovina, stavljanja van snage i poništavanja Јavnog oglasa koji je objavljen na osnovu sporne odluke.

Ministartvo trgovine i turizma zaduženo je da sa predmetnom informacijom upozna i Pravobranilaštvo Republike Srpske, te da po ovom pitanju organizuje sastanak predstavnika Ministarstva i zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Borisa Јerinića.

Vrijednost sekundarnih sirovina koji su nastali od uništenja municije i naoružanja - mesing, željezo, čelik i aluminijum - procjenjeno je na 10 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora republičke Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Dragan Kapetina rekao je da je BH ministarsvo raspisalo oglas za prodaju sirovina bez da su srpski predstavnici učestvovali na sjednici zajedničke komisije i imali u uvid u određivanja cijena lotova.

Upozorava da je ministarstvo potcijenilo vrijednost sirovina, ističući da su je procjenili na pet miliona KM, čime će, kako navodi, biti oštećeni budžeti entiteta.

Kapetina je istakao da predstavnici Republike Srpske u Ministarstvu odbrane BiH ništa nisu uradili da ova odluka bude stavljena van snage, jer Ministarstvo odbrane BiH i ministar ne mogu donositi odluku o prodaji sekundarnih sirovina, već izvršni organ Savjet ministara BiH.

Odluka o prodaji sekundarnih sirovina
Foto: RTRS

Odluka o prodaji sekundarnih sirovina
Foto: RTRS

Odluka o prodaji sekundarnih sirovina
Foto: RTRS

Odluka o prodaji sekundarnih sirovina
Foto: RTRS