latinica  ћирилица
24/11/2016 |  18:39 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Kome odgovara prekrajanje istorije u političke svrhe? (VIDEO)

U BiH ništa novo - i sutrašnji 25. novembar u Srpskoj biće običan radni dan, a u Federaciji praznik.
Prijem u Predsjedništvu BiH - Foto: RTRS
Prijem u Predsjedništvu BiHFoto: RTRS

I ove godine bošnjački i hrvatski član Predsjedništva organizovali su prijem povodom 25. novembra koji obilježavaju kao Dan državnosti.

Kako je to bilo i do sada, na prijemu nije bilo nikog od predstavnika Republike Srpske. Dok se Sarajevo svakog 25. novembra, na dan kada je u Mrkonjić Gradu `43. održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, zaklinje u antifašizam, paradoksalno je da je isti protjeran s njegovih ulica.

Najočigledniji primjer jeste nekadašnja Ulica Vojislava Kecemanovića Đede, prvog predsjednika ZAVNOBiH-a koja danas nosi ime Nusreta Šišića Dede, pripadnika Zelenih beretki i s kontroverznom ulogom u minulom ratu.

Nova godina - stara priča. U Federaciji ona o kontinuitetu i državnosti BiH. Sa nezaobilaznim prijemom u bh. Predsjedništvu i neradnim danom. Naravno, bez predstavnika Srpske.

- Iz sutrašnjeg izvještaja vidjećete da za mene jeste radni dan i vi znate da dok ne bude donesen novi zakon na nivou BiH ja naravno 25. novembar neću obilježavati kao neradni dan - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

I dok Srpskoj osporavaju njene praznike, u Sarajevu od svojih ne odustaju. 25. novembar, kažu, jedan je od svjetlijih dana u istoriji BiH.

- 25. novembra udareni su temelji i, rekao bih, uspostavljena vrlo jasna definicija BiH u kojoj su tri naroda konstitutivni narodi - smatra Halid Genjac, delagat Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH.

Istovremeno, sa upornim forsiranjem 25. i ZAVNOBiH-a, kod sarajevskih političara dolazi do amnezije o 29. novembru i AVNOЈ-u.

- Političke snage koje danas afirmišu 25. novembar bili su dokazani protivnici 29. novembra. Prema tome, mi u Republici Srpskoj apsolutno nemamo potrebu da obilježavamo 25. novembar – ističe Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

O tezi zasjedanja ZAVNOBiH-a kao Dana državnosti istoričari Srpske odavno su rekli svoje.

- Onome ko pročita rezoluciju ZAVNOBiH-a i sve dokumente koji je prate jasno mu je odmah da tu nema ni jedne jedine riječi koja pominje državnost BiH - smatra istoričar Draga Mastilović.

I naravno, uz karakter ZAVNOBiH-a, sve su sarajevske priče pune zaklinjanja u antifašizam. To što se istovremeno zatiru korijeni srpskih antifašista ne pominje se. Јer, kako objasniti da se ulica nazvana po prvom predsjedniku ZAVNOBiH-a Vojislavu Đedi Kecmanoviću sada zove po Nusretu Šišiću Dedi, za koga se vežu neslavne uloge u minulom ratu.

Ili kako objasniti protjerivanje Đure Pucara Starog, Save Kovačevića, Ivana Ribara, bulevara AVNOЈ-a... Koje su zamijenile Zelene beretke, Put mladih muslimana, Zlatni ljiljani. Paradoks sarajevskog zaklinjanja u tekovine antifašizma.