latinica  ћирилица
25/11/2016 |  12:07 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

UKC: Za devet mjeseci hospitalizovano više od 53.000 pacijenata

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske hospitalizovao je za devet mjeseci ove godine 53.582 pacijenta, što je za tri odsto više u odnosu na isti period lani.
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com) -
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com)

Pruženo je 804.839 usluga za ambulantne pacijente, što predstavlja povećanje od 10 odsto, odnosno u finansijskom smislu od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na sjednici Savjetodavnog vijeća rečeno je da je poslovanje UKC bolje za oko tri miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, te da se plate isplaćuju na vrijeme, da otpremine kasne, ali da se isplaćuju, te da se ne preskaču obaveze koje ove zdravstvena ustanova ima.

"Ukoliko bi se isplaćivala bruto plate od ukupno sedam miliona KM koje se dobijaju od Fonda zdravstvenog osiguranja, na isplatu bi išlo oko 5,5 miliona KM. U slučaju da se mora birati između isplate bruto plata i nabavljanja lijekova i materijala za liječenje pacijenata, ljudski je i moralno odlučiti se u korist pacijenata, a raditi, kao što se i radi, na reprogramu obaveza", saopšteno je iz UKC-a.

Generalni direktor UKC-a Mirko Stanetić rekao je da su donji spratovi centralnog medicinskog bloka potpuno rekonstruisani i da je u toku opremanje bolesničkih soba, a da je sjeverno krilo UKC-a "stavljeno pod krov".

On je naglasio da se, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, sredstva za rekonstrukciju i izgradnju ne izdvajaju iz redovnog poslovanja UKC-a, dodajući da će radovi biti završeni do sredine 2018. godine.

"Јedan od prioriteta je stavljanje 3.200 metara kvadratnih prostora u južnom krilu u funkciju i očekuje se da ćemo do kraja ove godine imati završenu finansijsku konstrukciju. Radi se na iznalaženju modaliteta da se prvi sprat južnog krila stavi u funkciju", rekao je Stanetić.

On je naveo da je u UKC trenutno zaposleno 2.615 radnika, dok je sistematizacijom predviđeno 2.629 radnih mjesta, te da je odnos osoblja koje direktno i osoblja koje ne radi direktno sa pacijentima 82 naprema 18 odsto.

Savjetodavno vijeće zaključilo je da je potrebno animirati sve relevantne institucije /Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija, Fond zdravstvenog osiguranja, Vladu Republike Srpske/ s ciljem preduzimanja svih neophodnih mjera koje će dovesti so popravljanja finansijske situacije u zdravstvenom sistemu Srpske.

Predloženo je da se razgovara i traži od ljekara koji su u Narodnoj skupštini Srpske, institucijama, politici i koji dobro poznaju stanje u zdravstvu, da se sistemski riješi problematika s kojoj se susreću svi učesnici zdravstvenog sistema.

Izvor: Srna