latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:53 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Prijedor- povećan broj oboljelih od vodenih ospica (VIDEO)

Broj djece, ali i odraslih sa vodenim ospicama u Prijedoru, posljednjih dana je u porastu. Iz Doma zdravlja tvrde da se za sada ne radi o epidemiji i da je ovakvo stanje uobičajeno za ovo doba godine. Vodene ospice prenose se kontaktom sa zaraženim osobama.
Vodene ospice - Foto: RTRS
Vodene ospiceFoto: RTRS

Vodene ospice su relativno često virusno oboljenje od koje najčešće obolijevaju djeca uzrasta od 4 do 7 godina, a rjeđe i odrasle osobe.

"Јa nisam bolovala to, mada je moj sin to bolovao, i jeste opasna bolest, ali kad se na vrijeme nešto liječi onda je to u redu, ali mislim da su to dječije bolesti koje svako dijete treba da preboluje", kaže Prijedorčanka Јadranka Rajić.

Primjetan je i porast oboljele djece u prijedorskim vrtićima. Struka kaže - proporučljivo je da djeca u što mlađoj životnoj dobi preboluju ovu bolest.

"Što je dijete manje, to su blaži simptomi i dijete lakše podnosi bolest, što je dijete starije pojavljuju se simptomi kao što je temperatura, povraćanje i tako neki drugi simptomi", napominje Neada Beširović, saradnik za zdravstvena pitanja u dječijem vrtiću "Radost".

Vodene ospice prenose se neposrednim kontaktom sa zaraženim osobama. Simptomi su najčešće povišena temperatura te pojava karakterističnog osipa. Osobe koje imaju vodene ospice najzaraznije su za okolinu jedan dan prije pojave simptoma ove bolesti, odnosno 6 do 10 dana nakon izbijanja bolesti.

Što se tiče terapije, možemo reći ono prije svega najvbitniji su ti antipiretici, kao što je paracetamol, dobra rehidracija, histaminici", kaže doktorica porodične medicine Danijela Petoš.

Komplikacije se uglavnom dešavaju kod osoba starije životne dobi koji već imaju neku hroničnu bolest kao što su bolesti srca ili dijabetes i takvi slučajevi uglavnom zahtijevaju hospitalizaciju.