X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/11/2016 |  17:57 | Izvor: RTRS

Bundeva, u zlatnoj krišci je tajna ljepote

Žućkasto i narandžasto meso bundeve je zbog nutritivnih osobina izuzetno blagotvorno za organizam. Osim manjih količina bjelančevina, ugljenih hidrata i masti, ona sadrži i vitamine B grupe, vitamin C, a zbog vitamina A važna je za zdravlje očiju.
Bundeva, - Foto: RTRS
Bundeva,Foto: RTRS

U njoj ima i masnih ulja, pektina, bjelančevina, šećera, manganovih soli, fosforne kiseline, ali i minerala, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa. Bundeva sadrži i vitamin T, koji se rijetko nalazi u drugom povrću, a odgovoran je za ubrzavanje metabolizma. Zato je idealna namirnica za dijetalni režim ishrane. Može se kuvati ili peći, a od nje se pravi i sok.

- Bundeva je odlična hrana za gojazne osobe, dijabetičare, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva. U narodnoj medicini preporučuje se kao diuretik, naročito za osobe koje pate od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike.
Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda već i zbog sjemenki.

- Grickajući sjemenke, dobijamo i omega-3 masne kiseline, poznate čuvare srca, ali i dobrog raspoloženja. Sjeme bundeve olakšava tegobe oboljelih od prostate, koji treba da ga jedu svakodnevno. Kad se ljušti sjeme bundeve, treba paziti da se ne ukloni i tanka, sivozelenkasta kožica, u kojoj se nalazi najviše ljekovitih sastojaka.

Sok od bundeve

Lijek za kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i probleme s varenjem možete napraviti tako što ćete tri kilograma očišćene bundeve iseći na kriške. U sedam litara vode stavite dva kilograma šećera, pa skuvajte bundevu. Dodajte na kraju dvije kesice limuntusa i sipajte sok u flaše. Čuvajte na hladnom mjestu i pijte po potrebi.

Izvor: Agencije