latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:00 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Ambasada SAD donira VMA 80.000 dolara vrijednu opremu za prevenciju HIV

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot posjetiće sutra Vojnomedicinsku akademiju (VMA) i najaviti donaciju opreme za suzbijanje HIV u vrijednosti 80.000 dolara, u okviru globalnog programa Vlade SAD u cilju podizanja svijesti o tom virusu i jačanja kapaciteta za prevenciju, njegu i liječenje.
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs) -
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs)

Donacija se sastoji od moderne opreme za laboratorijsko testiranje krvi, tkiva i organa, kao i edukativnih letaka, postera, laptopova, projektora i opreme za ličnu zaštitu, saopštila je Ambasada SAD u Srbiji.

Ove godine se obilježava desetogodišnjica Programa za prevenciju HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD, a Ministarstvo odbrane Srbije i VMA su kroz ovaj program od 2006. do danas, kroz donacije primili opremu u vrijednosti većoj od 990.000 dolara.

Kako je navedeno, pomoć je usmjerena na razvoj laboratorija za dijagnostiku i testiranje na HIV, obuci medicinskog osoblja i kupovini opreme potrebne za primarnu prevenciju.

"Ovom donacijom se potvrđuje posvećenost Ambasade SAD i Ministarstva odbrane SAD podršci Vojske Srbije i srpskom društvu u cjelini na polju javnog zdravlja", saopštila je ambasada.

Izvor: Blic