X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/11/2016 |  16:54 ⇒ 17:27 | Izvor: RTRS

Iva od antičkih vremena pomaže ljudima

Iscjeljuje i najteže bolesti, smanjuje stres, efikasna je kod gljivica, afti, bolesti želuca i crijeva, dijabetesa.
Biljka Iva - Foto: Screenshot
Biljka IvaFoto: Screenshot

Trava iva (Teucrium montanum) u narodu poznata i kao dupčac ili gorsko smilje, koristila se za liječenje još u antičko doba. Među narodima Balkana vlada drevno mišljenje da podstiče mentalni i fizički oporavak poslije duge bolesti, kao i oporavak nakon teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti. "Trava iva od mrtva pravi živa", narodna je izreka, jer je po blagotvornim sastojcima zlata vrijedna.

Raste na krševitim mjestima, brdima i planinama, a prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima. Stabljike su pretežno uzdignute i djelimično drvenaste. Cvjetići privlačne bledožućkaste boje se javljaju od juna do septembra. Kada se iva bere, trebalo bi makar trećinu cvetića ostaviti, jer pomažu da biljka lakše veže malu količinu zemlje na kamenjaru i spriječi njeno spiranje u kišnom periodu. S obzirom na to da se lako čupa, nadzemni dio bi trebalo sjeći oštrim makazama i tako je sačuvati.

Zbog izuzetne vrijednosti, pristalice narodne medicine insistiraju kod berača da je čuvaju i beru samo kao lijek.

Trava iva je izuzetno gorkog i oporog ukusa, jer sadrži obilje gorkih materija. U većim količinama ima tanin, metanol, petrolejski eter, hloroform, etilni acetat. Zbog specifičnih sastojaka je i u zvaničnoj medicini preporučuju za jačanje imuniteta. Pokazala se i kao odličan lijek protiv stresa, a gorke materije pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i crijeva. Djelotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive liječi grčeve i čisti krv. Blagotvorno djeluje kod svih vrsta groznica, ali i dijabetesa. Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline. Spremljena u vidu kupke, povoljno djeluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promjena.

U vidu balzama ublažava reumatizam, a prah od osušene biljke se koristi za razne tegobe. Narodni ljekari tvrde da djeluje protiv bakterija, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresija, izbacuje višak tečnosti iz organizma i čisti organizam.

Narodni recepti

* Čaj - kašičicu ive prelijte sa 2 dl kipuće vode i poklopite. Poslije 15 minuta, čaj procjedite i pijte 1 do 2 puta dnevno prije jela, ali nezaslađen.

* Tinktura - u 1 dl alkohola potopite 20 g ive i ostavite da stoji u posudi dvije nedjelje. Sadržaj potom procjedite i dobijenu tinkturu pijte 3 puta dnevno po 20 kapi.

Јačanje imuniteta

* U litar crnog vina potopite 20 g ive i ostavite da stoji osam dana. Nakon toga pijte po jednu čašicu neprocijeđenog vina, 3 puta dnevno prije jela.

* Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu, a prah sipajte u čistu bočicu, u količini koja vam je potrebna. Dok traju zdravstvene tegobe, uzimajte 1 do 3 g prije jela. Ovaj prah snažno podiže imunitet.

Izvor: Večernje novosti