latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:35 | Autor: RTRS

U zdravstvenim ustanovama u Banjaluci svi rezultati na HIV negativni

U zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, koje su povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a organizovale testiranje na HIV, svi rezultati su negativni, a testirano je ukupno 33 lica.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

U Klinici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske za infektivne bolesti juče je testirano 20 lica, od kojih 12 muškaraca i osam žena, rečeno je Srni u UKC-u. Osim besplatnog, dobrovoljnog, povjerljivog testiranja, edukativno osoblje je pružilo potrebne informacije svim zainteresovanim građanima

U Centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, testirano je 13 lica, potvrđeno je Srni u Institutu.

Za testiranje nije bio potreban nikakav dokument niti ljekarska uputnica, a korišteni su brzi testovi - HIV-VIKIA (krv iz prsta).

Cilj ovih akcija je skrenuti pažnju javnosti na ovaj zdravstveni problem, te prevashodno u društvu smanjiti stigmu i diskriminaciju lica koja žive sa HIV/AIDS-om.

U okviru obilježavanja 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, održana su i predavanja za studente medicine o temi HIV infekcije, epidemiologije, dijagnostičke i terapijske opcije, kao i HIV i zdravstveni sistem.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a nastoji skrenuti pažnju svijeta na efekat koji epidemija HIV/AIDS-a ima na svijet i šta se sve čini u borbi protiv bolesti protiv koje još uvijek nema lijeka.

U Republici Srpskoj ove godine registrovano je 11 novih lica sa HIV/AIDS-om, odnosno sedam lica su HIV pozitivna, a četiri oboljela od AIDS-a, od kojih su dva umrla.

Do sada je u Republici Srpskoj ukupno registrovano 107 lica sa HIV/AIDS-om, a od posljedica side do sada je umrlo 20 lica.

Izvor: SRNA