latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:57 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Ima li kraja OHR-u u BiH? (VIDEO)

Nazire li se kraj OHR-a u Bosni i Hercegovini? I pored upornih poziva iz Republike Srpske na ukidanje kancelarije visokog predstavnika, na ovo pitanje još nema konretnog odgovora.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Da konsenzusa oko procjene situacije u BiH u vezi sa završetkom rada OHR nema u međunarodnoj zajednici, potvrđeno je za Srnu u Ruskoj ambasadi u BiH. 

Članice Savjeta za provođenje mira u BiH, ali i Savjeta bezbjednosti UN-a, svaka na svoj način, tumače unutrašnjo-političke procese u BiH, a često i dijametralno suprotno, kažu u rRskoj ambasadi, iz koje je već poznat stav u vezi sa zatvaranjem OHR-a: "Agenda 5+2 i dalje je jedini usaglašeni niz razloga za zatvaranje OHR-a. Rusija se u kontinuitetu zalaže za zatvaranje tog zastarjelog, već odavno u anahronizam pretvorenog mehanizma spoljnog protektorata za nezavisnu i suverenu BiH."

I dok Rusi poručuju da bh. vlasti i Evropska unija treba da razmisle o pitanju povezivanja funkcionisanja OHR-a sa perspektivama evropske integracije BiH, iz Aameričke ambasade poručuju – dok se ne ispune svih pet ciljeva i dva uslova, a BiH, kako kažu, ne ostvari bitan napredak u reformama potrebnim za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, OHR ima važnu ulogu u nadgledanju sprovođenja mirovnog sporazuma: "Stav SAD-a je jasan i dosljedan – lideri ove zemlje treba da donesu odluke koje su neophodne da bi BiH bila na sigurnom putu da postane stabilna demokratija koja štiti prava svih svojih građana i na sigurnom putu ka evroatlanskim integracijama, čime bi omogućili zatvaranje OHR-a."

Konsenzusa o ovome nema ni u BiH. I dok iz bošnjačkih krugova skoro za svaki problem u pomoć zovu visokog predstavnika, Republika Srpska već godinama principijelno je dosljedna stavu da OHR treba zaključati svoja vrata.

Da funkcija visokog predstavnika treba biti trajno ukinuta, nedavno je ponovio i predsjednik Srpske.

- On je čovjek koji je zahvaljujući problematizovanju RS ostao duže visoki predstavnik nego što je to bilo potrebno i svih tih mjeseci dobijao j ne 25.000 evra platu. On radi sve svjesno da bi ostao i dalje, ukazujući, na neke navodne probleme. RS nije bila problem ovog vremena, nego visoki predstavnik i oni koji su nametali rješenja, kategoričan je predjsednik Srpske Milorad Dodik.

BiH 9. decembra dobija upitnik Evropske komisijea kako je, ne jednom, rečeno, statusu kandidata ne može se nadati sa stranom upravom.

Stoga i  Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da je nelogično da EU da status kandidata, a da prije toga ne bude ugašen OHR, pa i sklonjeni stranci iz Ustavnog suda.

- Zato mislim da će tu trebati jedna vrsta političkog pregovaranja između domaćih i međunarodnih institucija, navodi Ivanić.

Ivanić očekuje da će se ključne odluke u vezi sa ovim pitanjem donositi u drugoj polovini sljedeće godine.