latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:05 | Autor: RTRS

Napad u Ohaju posljednji u nizu terorističkih napada

Američki zvaničnici istražuju terorizam kao mogući motiv, posljednjeg u nizu napada, u koje su umiješani mladići koji su očigledno postali radikalizovani u srcu SAD, prenosi danas AP.
Ohajo - Pucnjava na univerzitetu (foto: @TheLantern ) - Foto: AP
Ohajo - Pucnjava na univerzitetu (foto: @TheLantern )Foto: AP

Posljednji slučaj desio se prošle nedjelje na Univerzitetu Ohajo stejt, kada je mladić kolima i nožem povrijedio 11 osoba.

Kako se navodi, zvaničnici još prikupljaju informacije o aktivnostima Abdul Razak Ali Artana, studenta koji je izvršio napad u Ohaju i koga je policija ubila nedugo poslije napada.

Među drugim slučajevima, koji su se nedavno desili, a koji su zbunili ljude bliske njima, jedan muškarac je osuđen na 20 godina zatvora, a drugom će presuda biti izrečena u ponedjeljak.

Kako se navodi, njihovi slučajevi su na neki način slični, ali sa druge strane veoma različiti, a svi otkrivaju izazov da se razume šta je nekoga podstaklo da prihvati poziv Islamske države i da postane nasilan i izazov kako da se prepozna terorista.

"Činjenica je da svako može da bude terorista. Kako nekoga na ulici da prepoznate kao potencijalnu prijetnju?", izjavio je DŽejms Forest direktor Centra za terorizam i bezbjednosne studije na Univerzitetu Masačusets Louel.

Prema njegovim riječima, nekome ko živi naizgled normalnim životom, potrebno je nekoliko dana ili nedjelja da "iskoči iz šina".

Trojica od četiri mladića koji su optuženi za nedavne slučajeve u Ohaju, bili su uhapšeni prije nego što su izvršili svoje navodne planove.

Izvor: Tanjug