latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:20 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Kako je izmišljena afera "Јermenija"? (VIDEO)

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković tužiće predsjedavajućeg Predstavničkog Doma bh. Parlamenta Mladena Bosića i ambasadora BiH u Strazburu Predraga Grgića zbog teških optužbi za koruptivne radnje koje su iznijeli na njen račun.
Milica Marković - Foto: RTRS
Milica MarkovićFoto: RTRS

U Parlamentu BiH pojavio se izvještaj koji Milicu Marković dovodi u sumnju da je uzela novac da bi navodno napisala pristrasnu rezoluciju o snabdijevanju vodom za region između Јermenije i Azerbejdžana, koja ide u korist Azerbejdžanu.

Milica Marković tvrdi da su autori spornog izvještaja koji se pojavio u Parlamentu upravo Bosić i Grgić. 

Komitet za socijalna pitanja Savjeta Evrope 2014. godine imenovao je Milicu Marković da sastavi rezoluciju o stanju vodosnabdijevanja u regiji Nagorno-Karabah koja se nalazi na granici Јermenije i Azerbejdžana. Prema pravilu Savjeta Evrope, Markovićeva je bila dužna da kontaktira s obje strane koje su trebalo da organizuju njenu posjetu toj regiji.

- Predložila sam da odmah idem u Јermeniju u novembru te godine u zavisnosti kad njima odgovara. Tada su mi rekli da oni ne mogu organizovati tu posjetu jer je planinski teren i potpuno je nepristupačan u zimskom periodu i da to ostavimo za proljeće, kaže Markovićeva.

Ni u proljeće posjeta nije organizovana. Markovićeva tvrdi da su je informisali da su prezauzeti i da se posjeta neće moći organizovati.

S obzirom na to da je rok isticao, Komitet je donio odluku da se izvještaj napiše bez jermenske strane. Markovićeva je to i uradila. Pita zašto se godinu nakon usvajanja izvještaja ovo pitanje problematizuje. Kao krivca vidi Mladena Bosića koji se, kako kaže, koristi lažima i falsifikatima. Osim Bosića, Markovićeva krivi i Predraga Grgića koji je Bosiću prenio neformalne stavove jermenskog diplomate.

- Kad sam ga pitala da li je tačno da je to pismo došlo iz naše misije iz Strazbura, rekao je da je tačno, zato što postoji kopija koverte u kojoj je to došlo gdje se vidi  da je to naša misija i piše "na ruke Mladena Bosića". Јa sam ga pitala zašto ste to uradili, zašto ste to napisali, a  on je rekao- nazvao me je Mladen Bosić, dodaje Markovićeva.

Na ovaj način Grgić je prekršio sve diplomatske procedure, jer je umjesto službenim putem informacije dostavljao anonimno u Parlament BiH, tvrdi Markovićeva.

Grgić na naša pitanja nije odgovorio, ali je za Blic poručio da nije prekršio diplomatske procedure. Potvrdio je navode Markovićeve da je dobio zahtjev od Bosića da mu proslijedi stavove jermenskog diplomate, što je i uradio.

Objašnjava da nije dobio nikakvu diplomatsku notu Јermenije već samo usmene pritužbe. Ipak, Bosića krivi što su informacije procurile u javnost: "Stavili su me u neugodnu situaciju potpuno nepotrebno i snose neku vrstu odgovornosti: Mislim konkretno na Bosića ili na druge koji su taj posao uradili. Dokument je bio naslovljen na njega, da li ga je pročitao ili proslijedio nekom drugom- ne znam. Nije trebalo da se informacija koristi na takav način."

Milica Marković poziva sve institucije da provjere njene račune i da se uvjere da su putem njih prošla samo lična primanja. Mladen Bosić će, kaže, morati na sudu da objasni odakle njemu dokazi o korupciji: "Mladen Bosić se u Sarajevu bavi samo spekulacijama, podmetanjem i potkazivanjem Srba, radi protiv Republike Srpske a sve što radi-radi u maniru Srbe na Srbe: To je opasno i pogubno za sve nas."

Mladen Bosić na naše pozive danas se nije javljao. Milica Marković kaže da je ovim dešavanjima osim njene lične diskreditacije napravljen i diplomatski skandal, jer je u ovoj priči za koruptivne radnje optužen i Azerbejdžan.