latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:30 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Nikolić: Ustavni sud BiH izašao izvan svojih nadležnosti (VIDEO)

I danas brojna reagovanja na novu skandaloznu odluku Ustavnog suda BiH kojim su poništili rezultate referenduma u Srpskoj.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Oštra reagovanja i osude stižu i danas iz Republike Srpske, ali i Srbije.

Svi saglasni u jednom – narod je pokazao svoju volju na referendumu i nikakvo poništavanje rezultata ne može biti moguće.

- Zemlji sa dva entiteta i tri naroda očigledno je najvažnije kako se obilježava određeni praznik. Narod je rekao svoje, i u to ne treba dirati, poruka je ministra pravde Srpske, Antona Kasipovića.

- Zar je zaista u ovom trenutnku najpreče pitanje načina obilježavanja Dana Republike? Čini mi se nekad, i mogao bih gotovo reći da sam siguran u to, da određene političke strane pa i pojedinci koji se zaklinju u odbranu BiH, nekad svojim postupanjem ozbiljno ugrožavaju BiH, dodaje Kasipović.

- Odlukom Ustavnog suda BiH dodirnuta je "crvena linija", jasni su oni koji su stvarali Republiku Srpsku. Neophodno je, po hitnom postupku, usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bile isključene strane sudije, poručuju iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske": "Zloupotreba Ustavnog suda BiH, u cilju ostvarivanja radikalne bošnjačke politike, jednostavno mora prestati. Naša asocijacija najoštrije osuđuje sve one, koji koristeći ovakve odluke Ustavnog suda BiH, pozivaju "patriote" na nastavak specijalnog rata protiv Republike Srpske."

- Referendum ne može biti neustavan ako je narod izašao i pokazao svoju volju, smatra predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Dodaje da je Ustavni sud BiH izašao iz okvira svojih poslova, ali da je na institucijama BiH da stvore funkcionalan sistem: "Pa taj narod piše ustav, i ako na referendumu donese neku odluku, onda bi trebao da se zabrine onaj ko je pisao Ustav da li je taj Ustav po volji naroda ili nije. Nikada se nisam usuđivao da kritikujem referendum, a stvar je politike da li će se i kada održati."

Јedina validna i priznata činjenica jesu rezultati referenduma, saglasna je većina zvaničnika.

A odluka Ustavnog suda BiH još jedan je politički akt protiv Srpske, i dokaz kako se ova, navodno pravna institucija, stavlja u službu jedne politike i jednog naroda, ponašajući se kao jedan od rušilaca Ustava, a ne kao njegov čuvar.