latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:11 | Autor: RTRS

Rukometašice Srbije počinju EP: Meč odluke već na startu

Izabranice Dragice Đurić danas (15.15) igraju protiv Slovenije na šampionatu Evrope u Švedskoj.
Rukometašice Srbije - Foto: Novosti.rs
Rukometašice SrbijeFoto: Novosti.rs

Lozinka za otvaranje vrata drugog kruga je - pobjeda u prvom meču. Rukometašice Srbije već danas (15.15) protiv Slovenije mogu da provire kroz špijunku i ugledaju ostvarenje cilja na Evropskom prvenstvu u Švedskoj (4-18. decembar). Plasman u drugu rundu praktično se rješava već u uvodnom duelu A grupe protiv autsajdera, jer potom u Stokholmu slijede daleko teži okršaji sa Španijom (utorak 18.30) i domaćinom (četvrtak 20.45).

Tri od četiri ekipe idu dalje, na megdan najboljima iz Grupe B (Holandija, Njemačka, Francuska, Poljska), a obično su Srpkinje bile te koje pakuju kofere već poslije prve faze. Osim na Šampionatu u Beogradu 2012, reprezentacija Srbije nikada nije prošla grupu na EP. Čak ni na prethodnom, u Hrvatskoj i Mađarskoj, gdje je stigla kao svjetski viceprvak sa nadmetanja u Srbiji 2013.

- Dok ne obezbijedimo plasman u drugi krug, nećemo govoriti o daljim ambicijama. Prvi i osnovni cilj je da prođemo grupu, ali prvi meč nije "biti ili ne biti". Ta utakmica nam je važna samo zato što je uvodna na Šampionatu. Španija i Švedska jesu veoma jake selekcije, ali imamo našu šansu - naglasila je selektor Dragica Đurić.

O šansama srpskog tima daleko više govori njegov veliki potencijal, nego skromne ambicije. Uprkos tome što još nije riješen sukob sa vodećim igračicama Andreom Lekić, Draganom Cvijić i Sanjom Damnjanović, koji datira još iz vremena prošlog selektora Saše Boškovića, podmlađeni sastav se prošetao kroz kvalifikacije.

Nosioci igre su sada Katarina Krpež Šlezak, Kristina Liščević, Јovana Stojiljković i druge devojke koje su na šampionatima u Srbiji imale sporedne uloge.

- Ova generacija posjeduje iskustvo, jer mnoge od nas igraju vodeće uloge u velikim evropskim klubovima - istakla je Јovana Risović, drugi golman iz srebrnog tima. - Prvi meč sa Slovenkama je možda i odlučujući, pa ćemo biti pod pritiskom. Ali, ako ga dobijemo, onda rasterećeno možemo da probamo da protiv favorita osvojimo neki bod koji bismo prenijeli u drugu fazu - dodala je.

Dragica Đurić je na sjever Evrope povela četiri debitanta: bekove Јovanu Kovačević i Mariju Obradović, krilo Željku Nikolić i golmana Mariju Čolić, a u sastavu je deset igračica sa prošlog SP, gdje su Srpskinje eliminisane u osmini finala.

Јedna od njih je i kapiten Katarina Krpež Šlezak, koja učestvuje na rekordnom sedmom velikom takmičenju. Nije propustila nijedno od EP 2008:

- Volim da igram za repezentaciju, pogotovo kad imamo ovako dobru atmosferu. Utakmica sa Slovenkama je ključna, a i one imaju veliki motiv, šest godina ih nije bilo na velikoj sceni. Pobijediće ko bude strpljiviji i igrao srcem - rekla je ona.

TIM SRBIЈE EP 2016.
Golmani: Јovana Risović, Marija Čolić i Nina Kolundžić
Lijeva krila: Sanja Radosavljević
Desna krila: Katarina Krpež Šlezak i Željka Nikolić
Lijevi bekovi: Јovana Stoiljković, Јovana Kovačević, Јelena Trifunović i Marija Obradović
Srednji bekovi: Kristina Liščević, Tamara Georgijev
Desni bekovi: Marina Dmitrović i Јelena Lavko
Pivotmeni: Slađana Pop Lazić i Marija Petrović.

GRUPA A (Stokholm)
Prvo kolo, danas
Srbija - Slovenija 15.15
Švedska - Španija 18.00

Drugo kolo, 6. decembar
Španija - Srbija 18.30
Slovenija - Švedska 20.45

Treće kolo, 8. decembar
Španija - Slovenija 18.30
Švedska - Srbija 20.45
* Tri najbolje ekipe proći će u drugu fazu, a prenose se bodovi osvojeni protiv ekipe koje su otišle u drugi krug

GRUPA B (Kristijanštad)
Prvo kolo, danas
Holandija - Njemačka (18.30), Francuska - Poljska (20.45).

GRUPA C (Malme)
Prvo kolo, ponedjeljak:
Mađarska - Češka (18.30), Crna Gora - Danska (20.45)

GRUPA D (Helsinborg)
Prvo kolo, ponedjeljak:
Rusija - Hrvatska (18.30),
Norveška - Rumunija (20.45).

Izvor: Večernje novosti