X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/12/2016 |  10:34 | Izvor: RTRS

Incident koji je mogao da započne Treći svjetski rat

Britanski istoričar Pol Krikmor u knjizi "Lokid blekbrd, više od tajnih misija" detaljno opisuje susret američkog "SR-71 blekbrd" špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba "MiG-31" koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, piše danas britanska štampa.
Ruski MiG-31 - Foto: Wikipedia
Ruski MiG-31Foto: Wikipedia

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Јilding.

Istoričari ocjenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem - Treći svjetski rat, prenosi Indeks pisanje britanskog Dejli mejla.

Pilot je rekao istoričaru da je "u daljini, možda na nekih 160 kilometara, vidio dugačak i blještav kondenzacioni trag" kako ide prema američkim avionima.

- Znao sam da je to ruski lovac, vjerovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov - rekao je pilot.

On je pretpostavio sam da je sovjetski pilot poput njega "zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji".

- Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode - rekao je pilot.

Navodi se da "tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku vjerovatnoću da će raketa da ih pogodi".

- Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dolje. Mi smo ostali na ruti i zabilježili fotografije zbog kojih smo došli na mjesto događaja - naveo je ovaj pilot.

Izvor: Tanjug