latinica  ћирилица
04/12/2016 |  10:48 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Kostajnica četvrta u Srpskoj po niskoj stopi nezaposlenosti (VIDEO)

Mala pogranična opština Srpske, Kostajnica četvrta je u Republici Srpskoj po niskoj stopi nezaposlenosti.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

Rukovodstvo ove opštine ističe da je za to razlog razvijena privreda. U susjednoj opštini Kozarska Dubica na Birou nedostaje određenih zanimanja. To je veliki problem, s obzirom na to da se, zahvaljujući, turskim investitorima, očekuje otvaranje oko 170 novih radnih mjesta. 

U Kostajnici je nezaposleno 25 odsto radno sposobnog stanovništva. Statistički podaci potvrđuju da je Kostajnica zauzela četvrto mjesto po najnižoj stopi nezaposlenosti u Srpskoj. Ipak, građani kažu, uvijek može bolje.

Rukovodstvo ove lokalne zajednice tvrdi da je blizina granice sa Evropskom unijom presudna je za razvoj privrede u ovoj pograničnoj opštini. Zbog toga, brojna inostrana preduzeća ovdje su otvorila svoje pogone, što je uticalo i na statistiku Biroa.

- Često ponavljam da imamo jaku, razvijenu privredu, četvrti po stopi nezaposlenosti u Republici Srpskoj. Na Birou ima oko 1. 100 ljudi koji koriste benificije i 400 onih koji aktivno traže posao, ali pravo pitanje je da li tih 400 zaista aktivno traži posao - ističe načelnik opštine Drago Bundalo.

U susjednoj opštini Kozarska Dubica, građani tvrde, nezaposlenost je najveća briga.

Naredne godine u Kozarskoj Dubici, turski investitori trebalo bi da otvore pogon za proizvodnju građevinskih i brodskih kontejnera. Očekuje se da će biti zaposleno oko 170 radnika. Međutim, nedostaje kvalifikovane radne snage.

- Mi konkretno imamo problem kod ljudi koji treba da počnu raditi u toj fabrici, jer nemamo dovoljno mašinskih inženjera, električara i vodoinstalatera - kaže načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić.

U Kozarskoj Dubici trenutno je nezaposleno oko 5.000 građana, dok posao aktivno traži oko 1.500 lica.