latinica  ћирилица
04/12/2016 |  12:24 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Brčko: Pojedine škole, suprotno zakonu, obilježile 25. novembar (VIDEO)

Zakon o praznicima Distrikta Brčko iz 2002. predviđa praznovanje Nove godine, Dana Distrikta i Prvog maja. Praznovanje vjerskih praznika uređuje se skupštinskim odlukama. Za entitetske praznike nema mjesta u Distiriktu. Međutim, u praksi to nije tako.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U nekoliko osnovnih škola sa većinskim bošnjačkim nastavnim kadrom, za praznike koji se baštine u Federaciji, poput 25. novmebra, pririređuju se školske priredbe. Postavlja se pitanje - da li je riječ o svjesnoj provokaciji ili možda zakoni Distrikta na teritoriji Brčkog ne važe za sve građane. 

Brčansku javnost uzbrukala je infromacija da je u skoro svim osnovnim školama u kojima su većina učenika i nastavnika Bošnjaci, obilježen 25. novembar, koji u Federaciji slave kao dan tzv. Državnosti BiH. Nastavnici brčanske Pete osnovne škole, za svoj manifest, zloupotrijebili su maloljetnu djecu, koju su fotografisali uz ratne zastave tzv. Armije BiH, i sve objavili na društvenim mrežama.

- Nigdje u godišnjim programima ne postoji taj dan kao dan škole, dan bilo čega u Brčko distriktu. Što znači došlo je do određenih zloupotreba. I ja sam već dao nalog svojim kolegama zaduženim za osnovno obrazovanje da preispitaju šta se dogodilo i preduzmu određene mjere, uzmu izjave i naravno pokrenu odgovornost ako postoji - kaže Boško Stojaković, šef Odjeljenja za obrazovanje distirkta Brčko.

Gradonačelnik Distrikta, Siniša Milić, smatra da u institucijama Distrikta, pogotovo u školskim ustanovama politici nije mjesto. Kaže, svi treba da budu svjesni da u Distriktu žive tri naroda.

- Ne znam, koliko je to dobro da se praznici, koji nisu u zvaničnom kalendaru distrikta Brčko, obilježavju u školama, jer pretpostavljam da će nakon ovoga biti zahtjeva da se i neki drugi praznici obilježavju u distriktu Brčko - kaže Milić.

Brčaci su mišljenja da je većina zakona distrikta Brčko, samo deklarativna forma, koja obično služi za manipulaciju i da se odgovrnost u Distirktu svodi samo na prigovor savjesti.

Ostaje otvoreno pitanje da li je obilježavanje 25. novembra u osnovnim školama u Distirktu Brčko djelo nesavjesnih nastavnika ili je riječ o svjesno planiranoj provokaciji? Tome u prilog i podatak da se Brčanski susreti pozorišta redovno zatvaraju 25. novembra.