X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/12/2016 |  16:02 ⇒ 16:03 | Izvor: RTRS

Novi Pazar: Zatvorena Gimnazija zbog masovne tuberkuloze

Ministarstvo zdravlja naložilo je vanrednu dezinfekciju prostorija novopazarske Gimnazije zbog čega neće biti nastave u ovoj srednjoj školi.
Tuberkuloza (Foto:BigStock) -
Tuberkuloza (Foto:BigStock)

Ovakve mjere su naređene jer je 16 učenika oboljelo od tuberkuloze u posljednjih nekoliko mjeseci.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je da je prvi krug dezinfekcije završen tokom vikenda, a da će sanitarni radnici u srijedu i četvrtak još jednom dezinfikovati sve prostorije.

"Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Novog Pazara, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Milan Јovanović Batut iz Beograda i republičkom stučnom komisijom za tuberkulozu, nastaviće epidemiološki nadzor i da traže izvor te bolesti u ovoj školi", rekao je Mahmutović.

Prvi slučajevi tuberkuloze u novopazarskoj Gimnaziji otkriveni su još tokom proljeća, do sada je ta bolest potvrđena kod 16 učenika, dok se sumnja da je još jedan đak zaražen.

Inače, stotinak učenika Gimnazije u petak je štrajkovalo smatrajući da rukovodstvo škole prikriva tačne podatke o broju oboljelih.

U Gimnaziji kažu da nema razloga za paniku, da se preduzimaju sve mjere koje je predložio Zavod za javno zdravlje i da učenici nemaju razloga za strah i štrajk.

Izvor: B92