latinica  ћирилица
04/12/2016 |  23:25 ⇒ 05/12/2016 | 10:18 | Autor: RTRS

Nedjelja u EU - Renci najavio ostavku, Hofer priznao poraz

Italijanski premijer Mateo Renci priznao je poraz na referendumu.
Italija - referendum - Foto: RTRS
Italija - referendumFoto: RTRS

U obraćanju nakon ponoći rekao je da preuzima potpunu odgovornost i najavio ostavku, javljaju svjetski mediji.

Kako prenosi Rojters, preliminarni rezultati instituta "Pijepoli" pokazali su da je protiv ustavnih promjena u Italiji glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za glasalo između 39 i 43 posto.

Prema tim rezultatima, Renci je doživeo još veći poraz nego što su pokazale prve izlazne ankete.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsjednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa imalo 51 milion građana, doživljavao se kao sudbinski, ocjenjuje Rojters.

Njegov cilj je bio smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocjenama analitičara predsjedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja.

Ranije danas Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobjedu.

Nezavisni kandidat za predsjednika Austrije Aleksander van der Belen je, nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, osvojio 51,69 odsto, a njegov protivkanidat iz Slobodarske partije Norbert Hofer 48,32 odsto glasova. 

U ove izborne rezultate nisu uključeni glasovi predati poštom, na osnovu kojih će Van der Belen, prema procjeni instituta ARGE, osvojiti ukupno 53,3 odsto, a Hofer 46,7 procenata.

Glasovi pristigli poštom biće prebrojavani sutra od 9.00 časova, prenose mediji.

Izlaznost na predsjedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 odsto, a uz glasove poštom, najvjerovatnije, biće 74 procenta.

Aleksander van der Belen ocijenio je da je njegov trijumf nad Hoferom pobjeda proevropske Austrije, poručivši da će biti predsjednik svih Austrijanaca.