latinica  ћирилица
05/12/2016 |  19:06 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Јević i Đurić, zbog samovolje Suda BiH, preko 40 dana nezakonito u zatvoru (VIDEO)

Bezakonje u pravosuđu BiH poprima patološki predznak! Najnoviji primjeri su Duško Јević i Mendeljev Đurić, koji se duže od 40 dana nalaze u zatvoru bez bilo kakvog zakonskog osnova.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Godinama su ljudi od struke, a ne politike, uzalud upozoravali kako Tužilaštvo i Sud BiH, primjenom strožeg Krivičnog zakona krše i Zakone i Konvencije o ljudskim pravima, a onda je ovdašnjem pravosuđu stigao šamar iz Strazbura u predmetu Maktouf – Damjanović protiv BiH. Od 2013. godine, jedna za drugom poništavane su pravosnažne presude. Posljednje u nizu, Ustavni sud BiH poništio je 24.oktobra. No, apelanti Duško Јević i Mendeljev Đurić i dalje su u zatvoru. Nezakonito!

Јevića i Đurića je prije tri godine Sud BiH pravosnažno osudio na 32, odnosno 28 godina zatvora zbog ratnog zločina. Zbog nedozvoljene, retroaktivne primjene strožeg, Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, Ustavni sud BiH je krajem oktobra ukinuo pravosnažnu presudu koju Sud BiH još nije ispoštovao.

Advokat Mendeljeva Đurića Miodrag Stojanović ističe da elementarno, profesionalno, pravničko i etičko pitanje jeste na osnovu čega su oni još u zatvoru.

"Na osnovu koje presude? Presude koja nije pravosnažna!? Ne, nemoguće! Pritvor po osnovu rješenja o pritvoru koji je odavno prestao postojati. Takvog rješenja o pritvoru nema!", kategoričan je Stojanović.

Stranama u postupku, kako nam je potvrđeno, Ustavni sud je Odluku odmah proslijedio. Do KPZ Foča, gdje su Јević i Đurić smješteni, ona, međutim, još nije stigla.

U predmetu Јević i Đurić Sud BiH već jednom se žestoko oglušio o pravne postulate. Sada već poništenu presudu, izrekao je samo mjesec nakon pravnog šamara iz Strazbura. Apelanti su čekali pune tri godine da pravda iz Strazbura stigne do Sarajeva. Sada ponovo čekaju – duže od 40 dana. I ponovo trpe teror sarajevske nepravde.

Na ozbiljno kršenje ljudskih prava, ćuti i resorno Ministarstvo pravde BiH, i brojne druge vladine i nevladine organizacije. Ćutali su i protekle tri godine, dok je bh pravosuđe, kakvog li apsurda – zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona jedne presude poništavalo, a druge po tom istom zakonu, izricalo. 32 pravosnažne presude su, u međuvremenu, poništene. Nezakonito osuđeni, kako zakon i nalaže, na slobodi su čekali ponovljeno suđenje.

Ali, u predmetu Јević i Đurić, Sud BiH je odlučio da carstvo bezakonja i vlastite samovolje, upotpuni. I da utre put novim apelacijama i prema Ustavnom sudu i ka Strazburu.

Gandijevska borba žrtava bh pravosuđa, ozbiljno nagovještava desetine novih apelacija. Јedna od prvih, ona Abduladhima Maktoufa, poreske obveznike je, a ne sudije i tužioce, već koštala više od 70.000 maraka.