latinica  ћирилица
05/12/2016 |  20:15 | Autor: RTRS

"Igla ispod praga", crnogorski kandidat za Oskara (VIDEO)

Film "Igla ispod praga", za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, priča je o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Јedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio.
Film "Igla ispod praga" - Foto: Screenshot/YouTube
Film "Igla ispod praga"Foto: Screenshot/YouTube

Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos poslije kojeg niko u selu neće ostati isti.

Reditelj Ivan Marinović ističe da će polovinom decembra znati da li je njegov film prolazi selekciju za kandidaturu za Oskara van engleskog govornog područja.

"Najprije se pravi prvi krug od devet filmova, to će se znati već drugom polovinom decembra, a zatim uži izbor od pet naslova. Da se razumijemo, ja nemam tu neke iluzije, meni je drago da film prolazi u SAD-u ali je ipak u pitanju komedija. Komedije nisu nužno nešto što lako prolazi, a mi nemamo američkog distributera niti agenta prodaje i mali smo film. Koristimo taj poligon da promovišemo i ostvarenje, i Crnu Goru, i region, i tu tome jesmo napravili uspjeh. Ali moje razmišljanje je - slobodno kupi tiket za lutriju, ali ostani sa obje noge na zemlji".

Naslov filma "Igla ispod praga" pozajmljen je iz sujeverja, iz vjerovanja da bi ispod praga trebalo staviti iglu okrenutu ka ulazu, koja tjera zle duhove ili "presijeca" loše misli onih koji prelaze prag.

U filmu glume: Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović i Dragana Dabović.