latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:16 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Ruskinja u 90-oj putuje svijetom

Ruska umirovljenica (89) Јelena Јerhova kaže da za nju tek sada počinje pravi život. Nedavno se vratila iz Vijetnama i Izraela, a već planira novo putovanje povodom svog 90. rođendana.

 Dok je bila mlada Јelena Јerhova (89) iz Krasnojarska u Sibiru nije puno putovala jer nije imala vremena.

Imala je 15 godina kad je počeo Drugi svjetski rat, zatim je nakon rata obnavljala razrušenu zemlju, a poslije većina sovjetskih građana nije mogla ni sanjati u odlasku u kapitalističke zemlje.

U svom životu posjetila je tek nekoliko mjesta u bivšem SSSR-u, a pravu životnu renesansu doživjela je u 83. godini kad je po prvi put otputovala van granica socijalističkog bloka.

Јelena svakog mjeseca odvaja od svoje mirovine po 10 000 rubalja (155 dolara) i potpuno sama putuje svijetom.

Na sreću, prima mirovinu s dodatkom pa si može jednom godišnje priuštiti veće putovanje.

Bakica putuje na "starinski način". Ne nosi mobitel. Dovoljan joj je ruksak i fotoaparat. Najviše voli putovati avionom.

- U početku sam se bojala jer nikad ranije nisam putovala avionom. A sada sam se već navikla, čak mi se i sviđa. Nimalo se ne bojim - kazala je Јerhova.

Najviše voli putovati u Češku i Njemačku, a ljudi su uglavnom prema njoj ljubazni. Na vitalnu staricu koja sebe najčešće zove "baba Lena" često obraćaju pažnju ostali turisti. Na sve načine joj pomažu pa nije neobično da je prime u goste i pokažu joj pznamenitosti.

Poslije jednog takvog susreta Јerhova je postala poznata u cijeloj Rusiji.

Naime, Moskovljanka Јekaterina Papina je bila na godišnjem odmoru u Vijetnamu i tamo je za vrijeme doručka u hotelu srela Јelenu i porazgovarala s njom. Odlučila joj je uljepšati boravak pa je bakica vozila moped, pila koktele i isprobavala vijetnamske specijalitete.

- Sviđa mi se što sam postala poznata u cijeloj zemlji - priznaje baba Lena.

Јerhova sada ima profile i na Instagramu i na Facebooku. Ne održava ih sama. U tome joj pomažu novinari i unuk.

Turističke agencije nude novoj "medijskoj zvijezdi" putovanja po simboličnoj cijeni. U Izraelu je tako jahala na devi, a za svoj 90. rođendan planira ili u Italiju ili u Dominikansku republiku. Kaže da je čula da je tamo pravi raj.

Izvor: 24sata