latinica  ћирилица
06/12/2016 |  22:26 ⇒ 07/12/2016 | 14:51 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Vašingtonu predstavila reformske procese Vlade Republike Srpske (VIDEO/FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u Vašingtonu učestvuje u radu Transatlantskog ekonomskog foruma.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Forum se bavi ekonomskim potencijalima zemalja Balkana i održava se u okviru projekta "Mediteranski bazen". Učesnici foruma su predstavnici tranzicionog tima nove američke administracije, kao i visoko rangirani zvaničnici Stejt departmenta, Ministarstva odbrane SAD, te reizabrani američki kongresmeni i senatori.

U delegaciji Srpske su i šefovi predstavništava Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, Briselu Mario Đuragić i Beču Mladen Filipović.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Premijerka Željka Cvijanović brojnim američkim zvaničnicima je predstavila reformske procese koje sprovodi Vlada Republike Srpske. Istakla je da su svi u BiH, u oba entiteta upoznati sa svojim obavezama i zadacima i da će reforme biti uspješne uz ujedinjenu saradnju svih nivoa vlasti.

- Razgovarali smo o reformskoj agendi o svim koracima koje moraju da provedu svi nivoi vlasti u okviru BiH. Ovo je bila odlična prilika da kažem koje su to mjere i aktivnosti koje je provodila Vlada Srpske zajedno sa NSRS, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade je ovom prilikom naglasila da je Republika Srpska u prethodnom periodu već pokazala opredjeljenje za aktivan pristup u unapređenju poslovnog ambijenta s ciljem privlačenja domaćih i stranih investicija. 

Navodeći kao primjer jednošalterski sistem registracije preduzeća koji je u Srpskoj uveden 2013. godine i kojim je značajno skraćen postupak registracije poslovnih subjekata i smanjeni troškovi njihovog osnivanja, te stimulativnu poresku politiku koja je među najpovoljnijim u regionu i Evropi, predsjednica Vlade je istakla da su u planu i dalje reforme u ovoj oblasti.

 Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović je istakla da se sve zemlje regiona, pa tako i Republika Srpska, suočavaju sa određenim izazovima u oblasti finansija, ali da se, bez obzira na to, u Srpskoj obezbjeđuje finansijska i fiskalna stabilnost i realizuju velike investicije.

 Naglasila je da su vladavina prava, dobro upravljanje i unapređenje bezbjednosti takođe stalni izazov za sve nivoe vlasti u BiH, istakavši da su borba protiv terorizma, kao i svih vrsta organizovanog kriminala u fokusu rada Vlade Srpske.

 Naglasila je da je ovo bila dobra prilika da se govori generalno i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, ali isto tako da se vidi na koji način i u kojem pravcu se kreće region, šta se to danas dešava u Evropi i SAD i na koji način možemo da napravimo naš sistem održivim.

O ekonomskim i strukturnim reformama koje Republika Srpska i BiH provode u okviru Reformske agende, na Forumu u Vašingtonu govorio je i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda  za BiH Nadim Ilahi.

 On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom koji su Republika Srpska, FBiH i BiH ostvarile u realizaciji dogovorenih reformi, te ocijenio da će reformski procesi dovesti do stabilnosti finansija u srednjeročnom periodu, kao i unapređenja ukupne situacije u Republici Srpskoj i BiH.

Odmah nakon izbora u srcu američke administracije, Vašingtonu, održan je forum na kojem su imale priliku da se predstave zemlje svijeta koje su bile u drugom planu tokom izborne kampanje.

Učesnici foruma upoznati su sa ciljevima Republike Srpske i njenom opredijeljenošću ka evropskim integracijama.

- Svi očekujemo da vidimo kakav će tim Tramp da postavi kao novi predsjednik SAD, rekao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i dodao - Vidimo da su ovdje ekonomske teme, koje su ova dva dana bile u centru pažnje, atraktivne za mnoge ljude iz privatnog i javnog sektora, i isto tako Svjetske banke i drugih finansijskih instistucija.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić smatra da je korisno i u buduće učestvovati na ovakvim događajima, ne samo u Evropi, nego gdje god se govori o BiH i regionu uopšte.

- Ovo je dobra prilika da objasnimo da Republika Srpska želi da i dalje bude aktivan i nezaobilazan partner u okviru Bosne i Hercegovine i kao takva da da svoj doprinos, rekao je on.

Mario Đuragić (Foto: RTRS)

Osim brojnih bilateralnih razgovora sa američkim privrednicima i zvaničnicima Srpska je predstavljena i kao turistička destinacija za avanturističi, seoski, religijski i zimski turizam. Američki privrednici zainteresovani su da ulažu u zimski turizam.

- Imali smo priliku da ukažemo na potencijal Republike Srpske u okviru evropskih destinacija, a isto tako i na mugućnost saradnje i dovođenje dodatnih turističkih agencija i turista u Srpsku iz Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Mladen Filipović (Foto: RTRS)

Tokom višednevnog boravka u SAD, Cvijanovićeva će se sastati sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i udruženja i uglednim pojedincima iz Republike Srpske koji žive i rade u Americi.