latinica  ћирилица
07/12/2016 |  07:43 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

NSRS: Ciljevi Strategije rast BDP-a, broja zaposlenih i izvoza (VIDEO)

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske da aktiva banaka u Srpskoj iznosi 7,5 milijardi KM, gdje 21 odsto predstavljaju novčana sredstva, od čega je 30 odsto na računima u inostranstvu.
NS RS sjednica - Foto: RTRS
NS RS sjednicaFoto: RTRS

"To je negdje oko pola kapitala banaka koje drže vani, kao da banke koje ovde egzistiraju nemaju povjerenje u ovaj ambijent", istakao je Berić, tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju o stanju u bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu.

On je dodao da je stanje aktive banaka u opadajućem trendu, što može značiti i da će neke od banaka odlaziti sa ovih prostora, a što znači i to da u Srpskoj opada realni sektor.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić zaključila je današnju raspravu i nastavak sjednice zakazala za sutra u 10.00 časova.

19.50 Potpredsjednik NSRS Željka Stojičić rekla je da je bankarski sektor najveći i najrazvijeniji dio finansijskog sistema Srpske i da se očekuje da svi u njega imaju povjerenje. Ona je tokom rasprave o izvještaju o stanju u bankarskom sektoru Srpske u prošloj godini navela da su banke u tom periodu poslovale u otežanim uslovima u realnom sektoru.

"Desile su se i neke negativnosti, Bobar banci je još u decembru 2014. godine oduzeta dozvola za rad, a Banka Srpske je stavljena pod nadzor i bilo joj je u ivještajnom periodu zabranjeno prikupljanje depozita", navela je Stojičićeva.

Ona je istakla da je sve to uticalo na stabilnost bankarskog sekrora, ali da je, uprkos tome, bilo pozitivnih trendova, kao što je povećanje depozita i mase kredita. Stojičićeva je navela da u pasivi banaka dominiraju depoziti koji su imali stopu rasta od četiri odsto u odnosu na kraj 2014. godine, a da su najveću procentnu stopu rasta od 11 odsto imali depoziti građana. "Štednja pokazuje tend rasta i u prošloj godini, što govori o povjerenju građana u banke", rekla je Stojičićeva.

18.50 Na nivou ukupnog bankarskog sektora u RS na kraju prošle godine iskazan je gubitak od 85,9 miliona KM, izjavio je zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Srpske Dragan Serdar.
"Šest banaka su u posmatranom periodu iskazale neto pozitivan finansijski rezultat u ukupnom iznosu od 59,5 miliona KM, dok su tri banke imale negativan finansijski rezultat u iznosu od 145,4 miliona KM", rekao je Serdar na sjednici Narodne skupštine Srpske, obrazlažući izvještaj o stanju u bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu.

On je naveo da je ukupni bilansni nivo bio približno na istom nivou kao na kraju 2014. godine i da je iznosio 7,56 milijardi KM, od čega 6,6 milijardi KM bilansne aktive i 925,3 miliona KM vanbilansne aktive. Serdar je dodao da novčana sredstva čine 21 odsto ukupne bilansne aktive sa stopom pada od šest odsto.

"Ukupni bruto krediti od 4,84 milijardi KM su rasli po stopi od dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine, uglavnom kao rezultat rasta kredita privatnim preduzećima", naveo je Serdar.

Učešće ukupnih nekvalitetnih kredita je bilo 15,56 odsto na kraju prošle godine i povećano je za 1,21 procentni poen u odnosu na kraj 2014. godine. Serdar je naveo da je mikrokreditni sektor u Srpskoj u prošloj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat od šest miliona KM, dok je bilo aktivno šest mikrokreditnih organizacija.

17.35 Ukupna aktiva finansijskog sektora RS u prošloj godini zadržana je na nivou prethodne godine, ali je vidljivo nepovoljno ekonomsko okruženje u kojem posluju finansijski posrednici, izjavila je pomoćnik ministra finansija RS  Snježana Rudić. Rudićeva je rekla da je u segmentu osiguranja ostvaren pozitivan finansijski rezultat, dok je bankarski sektor poslovao sa gubitkom.

"Uprkos prestanku poslovanja dvije manje banke, bankarski sektor je ostao stabilan i otporan na poremećaje iz međunarodnog i domaćeg okruženja, te je sačuvano povjerenje građana", navela je Rudićeva obrazlažući Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za prošlu godinu. U izvještaju je navedeno da na finansijskom tržištu i dalje dominira bankarski sektor čije je učešće smanjeno za 0,5 procentnih poena i iznosi 88,1 odsto u aktivi finansijskog sektora.

Učešće društava za osiguranje, investicionih fondova, kao i mikrokreditnih organizacija u ukupnoj aktivi finansijskog sektora blago je povećano, dok je učešće lizing društava smanjeno za 0,1 procentni poen.

U Srpskoj je u 2015. godini poslovalo devet banaka, polovinom novembra uvedena je privremena uprava u Banku Srpske, nad kojom je pokrenut likvidacioni postupak u maju ove godine. Na nivou bankarskog sektora iskazan je neto gubitak od 85,9 miliona KM. Finansijski sektor Republike Srpske čine banke, mikrokreditne organizacije, lizing društva, društva za osiguranje, investicioni fondovi i drugi učesnici tržišta hartija od vrijednosti.

17.15 Narodna skupština nastavila je nakon redovne pauze zasjedanje razmatranjem izvještaja komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Srpske za prošlu godinu.  Prije pauze razmotren je Prijedlog strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016–2020. godina, kojom su definisani prioriteti i strateški ciljevi i načini njihovog ostvarivanja.

14.50 Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić smatra da je Srpskoj potreban proces reindustrijalizacije koji će biti uspješno vođen i dati rezultate.
"Mi smo bili u procesu deindustrijalizacije, i to u periodu sprovođenja privatizacije, kada smo dopustili da 500 preduzeća bude prodato za samo 25 miliona KM, koliko je koštala jedna presa u sarajevskom `Pretisu`", rekao je Đokić u završnoj riječi tokom rasprave o Prijedlogu strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016-2020.godina.

On je naveo da je najveća zabluda bila to što se u perodu intezivne privatizacije od 2001. do 2005. godine vjerovalo u to da sve treba biti prepušteno pravilima tržišne borbe, a što se pokazalo pogubnim po industriju. Đokić ističe da će period oporavka biti dug i da će, kako kaže, biti bolje, jer je već danas bolje nego prije dvije, tri godine.

On ističe da o tome govori rast industrijske prozvodnje u odnosu na prethodni period, kao i da se na kraju godine očekuje rast BDP-a od tri odsto, što je, kako kaže, san i velikih ekonomija. Đokić je naglasio da Republika Srpska ne može da potpuno utiče na svoja ekonomska kretanja jer značajan dio svojih planova i ciljeva mora ostvariti sa institucijama BiH.

Đokić je naveo podatak da je u Srpskoj više od 400 industrijskih preduzeća na kraju prošle godine imalo negativan poslovni rezultat, dodajući da će se kroz predloženu strategiju sagledati kako da se pomogne tim firmama.

On kaže da je konačno došlo vrijeme da se uspostavi registar parafiskalnih nameta, kao i da se trebaju poboljšati izvori finansiranja radi stimulisanja izvoza. U parlamentu Srpske u toku je redovna skupštinska pauza do 17.00 časova.

14.30... Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Prijedlog strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016-2020. godina vrlo kvalitetno urađen i da treba da bude putokaz daljeg razvoja i kretanja u Srpskoj. Žunić je naveo da je proces deindustrijalizacije počeo još devedesetih godina prošlog vijeka i to na području cijele bivše Јugoslavije, pa se tako "u firmama koje su zapošljavale više hiljada radnika, sada proizvode gljive i to na kilograme, a ne na tone".

Poslanik SDS-a Želimir Nešković rekao je da Prijedlog strategije razvoja industrije u Srpskoj do 2020. godine nije značajnije uzeo u obzir razvoj elektroenergetskog sektora, navodeći da je trenutno ukupno iskorišteni hidropotencijal za proizvodnju električne energije 30 odsto.

Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da je Prijedlog strategije teoretski dobro postavljen, ali da nema toga čime će se mjeriti zadani ciljevi, da nema parametara kako izmjeriti ono što se želi ostvariti. On je naveo da je trebalo odrediti koje su to glavne grane razvoja, kao i da se pitanje podsticaja za izvoz riješe formiranjem banke koja bi se tim poslovima bavila, kao što je to praksa u mnogim zemljama.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo ocijenio je da se, umjesto reindustrijalizacije, Srpska nalazi u procesu deindustrijalizacije, na šta ukazuje slika aktuelnog stanja u toj oblasti.

14.00... Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da Strategija i politika razvoja industrije Republike Srpske 2016-2020. definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije, te načine njihovog ostvarivanja. "Strateški ciljevi ciljevi razvoja industrije u ovom periodu su reindustrijalizacija, monitoring razvoja industrije i primjena adekvatnih mjera za poboljšanje konkurentnosti, povećanje zaposlenosti u industriji, unapređenje ponude radne snage i primjena ekoloških standarda", naveo je Đokić na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

13.05... Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je BiH mala zemlja koja nije prouzrokovala klimatske promjene, ali da treba zakonima doprinijeti umanjenju štetnih posljedica. Golićeva je istakla da u Republici Srpskoj postoji pet zagađivača vazduha, posebno termoelektrane, ne računajući Termoelektranu "Stanari", koja je izgrađena prema savremenim standardima. Termoelektrane u Ugljeviku i Gacku moraju ići u proces prilagođavanja", rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha.

13.00... Poslanik SNSD-a Јasna Lukić smatra da je veoma važno očuvanje i obezbjeđenje veće zaštite životne sredine, time i zdravlja ljudi, te da je zaštita vazduha dobro regulisana u Republici Srpskoj.
Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha, Lukićeva je pohvalila donošenje zakona koji će biti usklađen sa zakonodavstvom EU.

Poslanik Socijalističke partije Dobrila Drinić-Malić izjavila je da se ovim zakonom uređuje zaštita i upravljanje kvalitetom vazduha i određuju mjere, način organizovanja i kontrola sprovođenja zaštite i poboljšanje kvaliteta vazduha kao prirodnog dobra od opšteg interesa koje uživa posebnu zaštitu.

Poslanik SDS-a Simuna Žakula smatra da su svi napori koji idu ka poboljšanju zaštite životne sredine dobro došli, s obzirom na to da smo svjedoci globalnih promjena, industrijalizacije, tehničkih i tehnoloških dostignuća, a koji mijenjaju život. Ona je naglasila da u Nacrtu posebnu pažnju treba posvetiti zagađivačima životne sredine i potrebi smanjenja negativnih čestica u atmosferi.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je ovo zakonsko rješenje dobar okvir za ozbiljnije bavljenje kvalitetom vazduha. Prema njegovim riječima, dobro je što se razvija svijest o važnosti prelaska sa mazuta na biomasu kada je riječ o toplanama, te istakao da su najveći zagađivači termoelektrane.

11.45... Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić rekla je da je Nacrtom zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju data mogućnost bankama da umjesto brokerske djelatnosti, obavljaju djelatnost zastupanja u osiguranju. Ona je, obrazlažući ovaj akt na sjednici Narodne skupštine Srpske, navela da je data mogućnost zastupnicima u osiguranju da obavljaju i poslove zastupanja više društava za osiguranje istovremeno.

Rudićeva je rekla, između ostalog, da se u ovaj nacrt zakona uvode i odredbe koje se odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, kao i odredbe vezane za zaštitu potrošača.

11.15... Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević pozdravila je donošenje zakonskog rješenja kojim se unapređuje oblast drumskog saobraćaja, a posebno uvođenje informacionog sistema kao načina praćenja i kontrole upravljanja javnim prevozom lica. Kelečevićeva je dodala da su dobra rješenja koja preciznije definišu da jedinice lokalne samouprave treba da donesu svoje propise i da to bude jednoobrazno. Ona je ukazala da bi u pojedinim odredbama u kojima su navedeni preduzetnici, trebalo navesti i mala pravna lica, jer ne bi trebalo praviti razliku između pravnih lica i preduzetnika.

10.25... Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je da se Nacrtom zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske uspostavlja tržište prevoza u drumskom saobraćaju u kom bi se primjenjivali jednaki uslovi i jednaka pravila u pogledu pristupa tržištu. Kostićeva je navela da bi se ovakvim pristupom postigao veći nivo profesionalne osposobljenosti prevoznika, racionalizacija tržišta i poboljšanje kvaliteta usluge, a što je u interesu i prevoznika, ali i korisnika njihovih usluga i privrede uopšte, kao i veća bezbjednost drumskog saobraćaja.

"Zbog svega ovog predviđeno je osavremenjivanje postojećeg pravila izdavanja licenci kojima se odobrava djelatnost prevoza u drumskom saobraćaju i na taj način obezbjeđuje jednaka i svrsishodna primjena tih pravila. S druge strane, na taj način obezbjeđuje se i lakši pristup tržištu Evropske unije", istakla je Kostićeva u Narodnoj sklupštini obrazlažući ovaj nacrt.

Prema ranije usvojenom dnevnom redu, tokom nastavka sjednice poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o zastupanju i osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha.

Planirano je i razmatranje Prijedloga strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016-2020. godina, te Izvještaja Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Srpske.

Poslanici su sinoć po hitnom postupku razmotrili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se uvodi integrisani informacioni zdravstveni sistem.

Razmotreni su i Prijedlozi zakona o izmjeni zakona o radnim odnosima u državnim organima i zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koji je u proceduru uputila poslanička grupa Napredna Srpska.

Okončana je i rasprava o Prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima i o sjemenu poljoprivrednog bilja.