latinica  ћирилица
07/12/2016 |  08:12 ⇒ 08:34 | Autor: RTRS

Banjaluka- Međunarodna konferencija o graditeljstvu

Dvanaesta međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu" biće održana danas i sutra u Banjaluci.
Gradnja (Foto: Thinkstock) -
Gradnja (Foto: Thinkstock)

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopšteno je da će konferencija biti održana u banjalučkom hotelu "Bosna".

Svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci biće održana sutra sa početkom u 14.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

U okviru obilježavanja projekta "Međunarodna godina mapa u BiH" u Banskom dvoru u Banjaluci će do 16. decembra biće predstavljena izložba mapa, karata, kartografskih instrumenata.

Učesnici u ovom projektu, čiji je glavni cilj ukazivanje na značaj mapa u svakodnevnom životu i kartografije u struci i nauci, su Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske imenovan je za kontakt-instituciju za obilježavanje Međunarodne godine mapa na prostoru BiH.

Međunarodna godina mapa 2015-2016. je globalna proslava značaja i jedinstvene uloge mapa i karata, koju su podržale UN i Međunarodni kartografski savez.

Na izložbi će biti predstavljen i dio doktorskog rada Јelene Stanković u kojem su karte Banjaluke pronađene u arhivima, bibliotekama i muzejima Evrope korištene kao osnovni alat.

Izložba će se naredne godine u različitim periodima organizovati i u drugim gradovima BiH.

Izvor: Srna