latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:05 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

U Siriji poginuo ruski pukovnik

Ruski vojni savjetnik preminuo je od rana zadobijenih u granatiranju tzv. opozicije u jednom naselju u Alepu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U Siriji poginuo ruski pukovnik (foto: twitter.com) -
U Siriji poginuo ruski pukovnik (foto: twitter.com)

"U bolnici je od posljedica ranjavanja preminuo pukovnik Ruslan Galicki. Ruski vojni ljekari nekoliko dana su se borili za njegov život. Oficir je ranjen tokom granatiranja jedne od stambenih četvrti zapadnog dijela Alepa od strane militanata takozvane opozicije", navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, Ruslan Galicki je u Siriji bio u sastavu grupe ruskih vojnih savjetnika. Napominje se da je komanda pukovnika Galitskog posthumno odlikovala najvišim državnom ordenom.

Ubistvo pukovnika Galickog moglo bi da izazove još jači pritisak Rusije na pobunjeničke snage koje se bore protiv sirijske vojske, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava, navodeći da "odmazda nije isključena".

- Pobunjenici su upravo napravili veliku grešku - rekao je Rami Hasan iz Sirijske opservatorije.

Istovremeno, sirijska vojska zauzela je sve dijelove starog grada u Alepu, poslije operacije koja je pokrenuta juče, prenosi Sputnjik.

Lokalni mediji navode da sirijske oružane snage kontrolišu više od 65 odsto istočnog Alepa, koji je do sada bio uporište pobunjenika.

- Ostaci naoružanih grupa su potpuno potisnuti iz starih dijelova Alepa. Neprijatelj je poražen i bježi prema južnim okruzima, prema preostalim položajima terorista - saopšteno je iz lokalne prosirijske milicije.

Izvor: Agencije