latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:17 | Autor: RTRS

Na Lajden listi dva univerziteta iz Srbije

Na Univerzitetu u Lajdenu (Holandija) objavljeni su rezultati rangiranja univerziteta za 2016. godinu. Na spisku su se našla samo 842 univerziteta, među kojima i univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.
Univerzitet u Beogradu - Foto: RTRS
Univerzitet u BeograduFoto: RTRS

Univerzitet u Novom Sadu se prvi put pojavljuje na Lajden rang listi, i to na 756. mjestu, dok je Beogradski univerzitet na 179. mjestu.

"Taj napredak je značajan kako za akademsku zajednicu UNS-a tako za i zemlju u cjelini. Prošle godine je iz Srbije na Lajden listi bio rangiran samo Univerzitet u Beogradu. Od ove godine Srbija ima dva univerziteta, što je svrstava među najuspješnije zemlje u regionu", saopštio je Novosadski univerzitet.

Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani.

Drugi važan kriterijum odnosi se na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Pri tome se računa udaljenost zemalja s kojima je ostvarena naučna saradnja i ona može biti manja od 100 km (odnosi se na zemlje regiona) ili veća od 5.000 km.

Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svijetu nauke.

Izvor: Dojče vele