latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:58 ⇒ 08/12/2016 | 09:44 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva za "Glas Amerike": Fokusirati se na ekonomiju, a ne politiku (VIDEO)

Promijeniti pristup prema Balkanu, više ekonomske saradnje, a manje politike, poručila je američkoj javnosti premijerka Srpske Željka Cvijanović, u intervjuu za Glas Amerike.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Premijerka je, sa delegacijom Srpske, na Transatlantskom ekonomskom forumu u Vašingtonu predstavila ekonomske i strukturne reforme koje Srpska sprovodi u okviru Reformske agende.

U uvodnom izlaganju, istakla je da je riječ o temeljitim finansijskim, ekonomskim i socijalnim mjerama, koje daju dobru osnovu za razvoj. Zbog toga je Vlada Srpske stvorila povoljnu poslovnu klimu za investitore, poručila je premijerka.

Učesnici Transatlantskog ekonomskog forumu u Vašingtonu, predstavnici tranzicionog tima nove američke administracije, visoko rangirani zvaničnici Stejt departmenta, američkog ministarstva, reizabrani američki kongresmeni i senatori - Republiku Srpsku su upoznali kao prostor za ulaganje. Premijerka Cvijanović rekla im je da nije zadovoljna što se u prvi plan stavlja politika, a ne ekonomska saradnja.

- Apsolutno sam nezadovoljna što uvijek taj prostor tretirate na politički način i što nećete nikada da ispromovišete priču da tamo ima prostora da se ulaže i da se organizuje privredna aktivnost - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske smatra da se akcenat u BiH često stavlja na centralizaciju zemlje, umjesto da se u pogon stavlja sve ono što je decentralizovano i od toga prave nova radna mjesta i privlače i domaći i strani investitori.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska koja nema kantone, ima nadležnosti u oblasti privrede, infrastrukture, zdravstva, prosvjete, ekologije i da je zbog toga povoljan ambijent za strane investitore. Američku javnost je upoznala i sa ekonomskim reformama i usklađivanjem propisa i praksi entiteta kao nosilaca razvoja u BiH.

- Treba da usklađujemo naše propise i zakonodavstvo i da isto tako ujednačimo prakse preko zakonodavstva, a ono što jeste važno je da na taj način pravimo ambijent koji će slati pozitivnu poruku prema vani - navela je Cvijanovićeva.

Premijerka je naglasila da je jako važno da država stvara institucionalne mehanizme borbe protiv korupcije, razvija pravosuđe i učini više da privuče investitore.

- Ne postoji nikakava formalna barijera da bi se vršio monitoring nad svim onim što rade institucije vlasti i svi oni subjekti koji su od javnog karaktera, javnog značaja i troši javni novac. Apsolutno to podržavam, nebitno da li to rade novinari, nevladine organizacije ili neko drugi ili naravno nadležni organi koji to treba da rade - naglasila je Cvijanovićeva.

Premijerka je podsjetila da je u Republici Srpskoj moguće u roku od tri dana registrovati kompaniju, po jednošalterskom sistemu, uz minimalan novac. Za razliku od Federacije, Srpska je već ušla i u fazu registracije poslovanja putem interneta.