latinica  ћирилица
07/12/2016 |  10:30 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Galijašević: Bezbjednosni problemi u BiH - vehabije, Izetbegović, Mektić

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da razvoj terorističkih organizacija u BiH, njihov uticaj u javnom i društvenom životu i povezanost sa međunarodnom terorističkom mrežom ugrožavaju bezbjednost ne samo BiH, već i EU, te da su potpuno jasna upozorenja koja dolaze iz susjedne Hrvatske.
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

"U tumačenju terorističke prijetnje i radikalnih, vehabijskih ideologija Hrvatska je uvijek i u svakoj prilici postupala odmjereno i stoga izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića da je pisanje zagrebačkog 'Večernjeg lista' o opasnosti od selefizma u BiH 'podmetanje obavještajne službe Hrvatske', te da 'takvog izvještaja Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH nema', niti je opravdano niti ima veze sa istinom, a još manje sa razumom i veoma je štetno u odnosu na odgovornosti i obaveze koje funkcija ministra bezbjednosti nosi", istakao je Galijašević.

Naglašavajući da nije tačna Mektićeva tvrdnja da su "optužbe upućene iz susjedne Hrvatske neosnovane", Galijašević navodi da je "u Izvještaju o radu Sipe za prošlu godinu vidljivo da je ta agencija 2015. smanjila operativne akcije u borbi protiv terorizma za 29 odsto, a lišavanja slobode za 37 odsto u odnosu na 2014. godinu, uprkos činjenici da je u BiH bilo nekoliko terorističkih akcija sa smrtnim ishodom - ubistvo policajca u Zvorniku i dva vojnika u Sarajevu, napad u tunelu Salakovac kod Mostara na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH i pokušaj linčovanja premijera Srbije".

Galijašević tvrdi da je u "Programu rada Sipe za 2016. godinu, na 3. i 4. strani navedeno da će 'prioritet rada Agencija biti borba protiv terorizma, svih vidova organizovanog kriminala, korupcije i teškog finansijskog kriminala, što je naznačeno i strateškim dokumentima Agencije i jedna je od glavnih obaveza iz Reformske agende".

"U vezi s tim, Kriminalističko-istražno odjeljenje i odsjeci u regionalnim kancelarijama po ovoj liniji rada intenziviraće aktivnosti na otvorenim predmetima i predmetima koji će biti otvoreni u 2016. godini, a koji se odnose na ove vrste kriminala. Posebna pažnja biće posvećena proaktivnom djelovanju Agencije s ciljem sprečavanja ovih krivičnih djela. Radi toga je predviđeno organizaciono i kadrovsko jačanje osnovnih organizacionih jedinica čija je nadležnost borba protiv ovih vrsta kriminala, osnivanje posebne osnovne organizacione jedinice za borbu protiv terorizma i unutrašnje organizacione jedinice u okviru Kriminalističko-istražnog odjeljenja za provođenje integrisanih finansijskih istraga", kaže Galijašević, pozivajući se na Program rada Sipe.

On ističe da je u ovom dokumentu navedeno da će "jedan od prioriteta u 2016. godini biti i rad na predmetima koji se odnose na krivična djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, naročito imajući u vidu da su prioritet rada Sipe krivična djela terorizma, kao i aktuelna pojava vrbovanja državljana BiH radi odlaska na strana ratišta".

Galijašević ističe da je u Strateškom planu aktivnosti Sipe za period 2015-2017. na strani 23 navedeno da "kada je riječ o aktivnostima koje itekako utiču na rad Sipe, odnosno predstavljaju prioritet u radu, prije svega, to su aktivnosti pojedinih pripadnika ekstremnih religioznih skupina u BiH i okruženju. Ti pojedinci na različite načine ispoljavaju određene oblike bezbjednosno-interesantnih aktivnosti, ponašanja i reagovanja, koja u suštini stvaraju pogodan ambijent za jačanje različitih oblika ekstremizama i radikalizama, pa i onih koja mogu da vode terorizmu. Upravo takvi pojedinci mogu biti potencijalni realizatori izvršenja nasilnih akata, pa i onih s obilježjem terorizma.

Posebno interesantna je pojava koja se odnosi na odlazak i učešće pojedinaca iz BiH, pripadnika ekstremno religioznih skupina, u ratnim sukobima na područja u Siriji, Iraku i Ukrajini, gdje se isti čak uključuju u grupe i organizacije koje se nalaze na listama UN-a, kao terorističke organizacije /Al-Nusra i ISIL/. Isti se dodatno radikalizuju, a nakon što provedu određeni period u zoni sukoba u Siriji vraćaju u BiH, te aktivno rade na vrbovanju i slanju novih dobrovoljaca. Isti predstavljaju poseban bezjednosni rizik po povratku u BiH'".

On je pojasnio da u BiH danas potpuno javno i agresivno, nastupaju radikalni islamisti preko nekoliko grupacija, a prva je takozvana "mudžahedinska šura" naslijeđena iz rata, a čine je bivši oficiri komandanti raznih vojnih formacija /Odred El mudžahedin, te Zubejrova, Egipatska, Alžirska i Francuska Rubeška grupa.../ koje su činile stravične ratne zločine nad Srbima na Ozrenu i Hrvatima u Srednjoj Bosni.

"Druga grupacija je ona koju javnost imenuje kao 'vehabijski pokret', organizovan po mnogim džamijama, nevladinim organizacijama i koji pranjem novca finansira cijela naseljena mjesta, njih 64 koja žive vanustavni život, po šerijatskim zakonima, mimo Ustava BiH i u kojima se krše zakoni o osnovnom obrazovanju djece, o braku i porodici i u kojima se obavlja priprema za odlazak militanata na ratišta Sirije, Iraka i Avganistana u jedinice 'Islamske države' i Al Kaide", naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, tu je i "Aktivna islamska omladina", koja je poslije napada u SAD 11. septembra zabranjena kao organizacija, ali je djelovanje preselila u gotovo 1.000 nevladinih organizacija nastupajući sa mnogih internet portala /"Bosnjaci", "Islam Bosna", "Put vjernika", "Vijesti umeta", "Balkanski emirat"... /, ali i preko radikalnog štampanog glasila "SAFF", koga uređuju i vode dva oficira Odreda "El mudžahedin" Ezher Beganović i Abdulsamed Bušatlić.

On je dodao da ne treba zaboraviti ni djelovanje oko 1.500 pripadnika arapskih, saudijsko-kuvajtskih stranih službi, ali i službi Katara, Turske i Irana, koje su trenutno aktivne u BiH.

"Ministarstvo bezbjednosti i bezbjednosne agencije na nivou BiH ne ometaju ih u širenju radikalnih ideologija ni kada je riječ o radikalnoj propagandi, niti u sprečavanju tokova novca kojim se ove organizacije finansiraju. Borba protiv džihadizma i radikalizma mora se voditi na svim nivoima i moraju učestvovati političke elite, obrazovne institucije, islamska zajednica, nevladin sektor i međunarodna zajednica. Ona je nemoguća ako Ministarstvo bezbjednosti na način kako to radi Dragan Mektić proizvodi diplomatske skandale i vrši opstrukciju ove borbe", ocijenio je Galijašević.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da se javnosti u BiH jasno kaže zašto Bakiru Izetbegoviću koji je, kako navodi, stvarni šef i nalogodavac Draganu Mektiću, za šta mu politički treba ovakav čovjek, šta radi i šta je napravio ili preduzeo u svom mandatu, osim što je "štitio radikalne islamiste, zabavljao javnost i vrijeđao susjedne države".

"BiH, odnosno Republika Srpska ugrožena je od 'Islamske države', baš kao što je ugrožena i od nekih svojih predstavnika u zajedničkim institucijama, koji u ovim složenim političkim i bezbjednosnim okolnostima sami ruše temelje na kojima počiva mir u ovoj zemlji, ali sloboda i jednakost za sve narode, pa i za njihov o kome najmanje misle. Ministar bezbjednosti, bar je tako u svakoj normalnoj zemlji, trebalo bi da se bavi bezbjednosnim pitanjima, posebno u vrijeme globalnog sukoba velikih sila i angloameričke politike destabilizacije Zapadnog Balkana i EU, ozbiljnih terorističkih prijetnji i djelovanja 'Islamske države' i Al kaide, naročito nakon terorističkih napada u Parizu, Briselu, Ankari, ali i Zvorniku, Sarajevu, Mostaru i Srebrenici", ocijenio je Galijašević.

On smatra da bi i Hrvatska i BiH trebalo "dobro da razmisle i da se upitaju ko predstavlja najvažnije ministarstvo u smislu bezbjednosnih rizika u BiH, te da bi za međudržavnu saradnju i borbu protiv bezbjednosnih problema bilo veoma važno da hrvatska Vlada i predsjednik te države utvrde i obavijeste javnost obje zemlje kada i kako je Dragan Mektić diplomirao, kako je stekao diplomu, kako je dobio pravo da uopšte pohađa Visoku školu unutrašnjih poslova rezervisanu za zaposlene u MUP-u Hrvatske i da li je aktuelni sukob sa Mektićem unutrašnji bezbjednosni i obavještajni sukob u sektoru bezbjednosti Hrvatske, u koji javnost ne treba da se miješa".

Izvor: Srna