latinica  ћирилица
07/12/2016 |  18:21 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Slučaj "Stolac" podijelio federalne partnere (VIDEO)

Odluka Suda BiH da poništi odluku CIK-a i vrati na izborne liste sankcionisane kandidate u Stocu, ponovo je podijelila bošnjačku i hrvatsku politiku. Dok prvi smatraju da je Sud postupio ispravno, drugi tvrde da se nasilje nagrađuje kandidaturom.
Stolac - Foto: RTRS
StolacFoto: RTRS

Sud je kandidate koji su učestvovali u incidentu u Stocu vratio u izbornu trku, a najviše je pominjano ime kandidata SDA, Salmira Kaplana. Oni koji su nasilno prekinuli izborni proces ne smiju biti kandidovani, smatra Božo Ljubić.

- Pravosudni sistem BiH je sve, samo ne nezavisan. Pravosudni sistem BiH je i politički i nacionalno upravljan - tvrdi Ljubić.

Visoki predstavnik ne protivi se tome da nasilje bude nagrađeno, pa podržava odluku Suda BiH.

- CIK mora donijeti odluku o ponovom održavanju izbora, bez odlaganja, te da se odluka Suda koja poništava odluku CIK-a o brisanju Salmira Kaplana sa kandidatske liste mora ispoštovati. Situacija u Stocu mora ostati mirna - naglasio je Incko.

Osim Kaplana, CIK je brisanjem sa liste kaznila kandidate Inicijative za Stolac Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića, te kandidata Hrvatske koalicije za Stolac Božu Raguža. Oni su, uz tri člana Opštinske izborne komisije, učestvovali u prekidanju izbora u Stocu, kada je došlo i do fizičkog obračuna. Presuda je, kaže sarajevska struka, očekivana, jer je Izborni zakon jasan – ponovljeni izbori se održavaju sa istim listama.

- Јasne su pravne procedure, u slučaju da gospodin Kaplan pobijedi na izborima, jasno je kako se on sankcioniše, kako se oduzima mandat, kako se skida, sve je manje-više pravno regulisano, samo stvar nije takve naravi da bi se trebala rješavati po sudovima - smatra Šaćir Filandra, profesor FPN Sarajevo.

Građani su ponovo dobili razlog, kaže urednik portala "Dnevnik.ba" Јurica Gudelj iz Mostara, da sumnjaju u rad pravosuđa BiH, jer se nagrađuju oni koji nasilno sprovode svoje ciljeve.

- Predstavnici Inicijative za Stolac su javno čak i na protestu u Sarajevu pokazali kako su oni upotrebom sile namjerno sabotirali izborni proces u Stocu, zbog čega je danas to uz Mostar jedini grad u BiH bez nove lokalne vlasti - ističe Gudelj.

Dok Halid Genjac iz SDA, pozdravlja odluku Suda BiH, HDZ-ova Borjana Krišto, smatra da je to još jedna politička odluka, donesena pod pritiscima bošnjačke politike. Stolac bi, prema svemu sudeći, mogao podijeliti Bošnjake i Hrvate, kao i Mostar.