latinica  ћирилица
07/12/2016 |  20:42 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Gračanica: Film "Na putu za povratak" najbolji na "GRAFESTU"

Dokumentarni film "Na putu za povratak" novinara Radio-televizijskog centra Gračanica Јasmine Stojković, proglašen je za najbolji film na Petom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i TV formi koji je završen večeras u ovom gradu.
Gračanica: Film "Na putu za povratak" najbolji na "GRAFESTU" - Foto: SRNA
Gračanica: Film "Na putu za povratak" najbolji na "GRAFESTU"Foto: SRNA

U takmičarskom dijelu GRAFEST-a učestvovalo je 13 od ukupno 31 prijavljenog ostvarenja.

Petočlani žiri odlučio je da drugu nagradu dodijeli Bojanu Antiću za ostvarenje "Časni krst u Јovića", a treću nagradu Žarku Јoksimoviću za video-prilog "17 godina posle - Velika Hoča".

Stojkovićeva je u svom ostvarenju predstavila dramatičnost i težinu povratka prognanih Srba u domove u selu Mušutište, opština Suva Reka, a čijem se povratku suprotstavljaju lokalni Albanci i rukovodstvo opštine.

"Počastvovana sam osvajanjem prve nagrade, ali bi najveća nagrada bilo to kada bi se raseljeni i prognani Srbi vratili u Mušutište", navela je Stojkovićeva prilikom preuzimanja nagrade u Domu kulture u Gračanici.

U obrazloženju odluke, žiri je naveo da su sva ostvarenja koja su prikazana na Festivalu na poseban način predstavila turobnost života Srba na Kosovu i Metohiji.

"Bez obzira da li su osvojila neku od nagrada, ova dokumentarna ostvarenja biće sačuvana u arhivi Doma kulture u Gračanici, kao svedočanstva jednog vremena", navedeno je u obrazloženju.

Ostvarenja ovogodišnjeg GRAFEST-a biće prikazana i u Kosovskoj Mitrovici.

 

Izvor: SRNA