latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:12 | Autor: RTRS

Asad: Pobjeda u Alepu bila bi "veliki korak"

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da bi pobjeda njegove vojske u Alepu bila "veliki korak" ka okončanju petogodišnjeg građanskog rata.
Alepo - Foto: AFP
AlepoFoto: AFP

On je dodao da poraz pobunjeničkih grupa u ovom sjevernom gradu ne bi bio dovoljan da rat bude završen.

Pobunjenici su zatražili petodnevno primirje kako bi se omogućila evakuacija civila poslije povlačenja iz njihovog posljednjeg uporišta u starom dijelu Alepa.

Asad je u intervjuu sirijskom listu "Al Vatan" odbacio mogućnost proglašavanja prekida vatre, a njegove snage nastavljaju ofanzivu uprkos pozivima na primirje iz SAD i još pet zapadnih sila.

"Istina je da će Alep biti pobjeda za nas, ali treba biti realan - to neće označiti kraj rata u Siriji. Ali to će biti veliki korak prema kraju. Terorista ima na drugim mjestima. Čak i ako završimo sa Alepom, nastavićemo rat protiv njih", rekao je sirijski predsjednik.

Desetine hiljada civila i dalje su blokirane u jugoistočnom dijelu grada, koji je i dalje pod kontrolom pobunjenika, prenio je Bi-Bi-Si.

Pobunjeničke grupe tvrde da su stanovnici ove oblasti u velikoj opasnosti i da su spremni da podrže svaku inicijativu za olakšavanje njihovih patnji.

Izvor: Srna