latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:05 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

Rosnjeft prodao državni udio za 10,5 milijardi evra

Rusija je objavila da je prodala manjinski udio od 19,5 odsto u državnom naftnom divu Rosnjeftu za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicijskom fondu i kompaniji za trgovanje sirovinama Glenkoru.

To je juče objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom.

- To je najveći privatizacijski posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i gasnom sektoru u 2016. godini - rekao je Putin nakon sastanka.

Država će zadržati kontrolni udio, a već od prije udio u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svijetu, od 19,75 odsto drži britanski naftni div BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta dio su napora ruske vlade da proda dio državne imovine kako bi popunila budžet koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cijena nafte i sankcija zapada.

Nedavno je istekao planirani rok za prodaju udjela u Rosnjeftu, pa su se na finansijskim tržištima pojavile spekulacije da će pokušaj pronalaženja stranih investitora propasti i da će udio države otkupiti sam Rosnjeft.

Spekuliralo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije u Rusiju, iako zapadnim kompanijama nije bilo zabranjeno učestvovanje u privatizaciji Rosnjefta.

Igor Sečin je izjavio da su vođeni razgovori sa više od 30 potencijalnih kupaca udjela u Rosnjeftu. Objavio je i da će Glenkor i katarski državni fond osnovati konzorcijum i da će imati iste udjele u Rosnjeftu.

Glenkor, britansko-švajcarska kompanija za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju finansirati sa vlastitih 300 miliona evra, dok će ostatalo uložiti banke i katarski fond.

Katarski državni fond, jedan od najvećih investitora u Glenkoru, još se nije oglasio o transakciji.

Analitičari kažu kako bi Glenkor od te transakcije mogao profitirati zbog pristupa Rosnjeftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u najvećem svjetskom biznisu.

Izvor: Agencije