X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/12/2016 |  10:26 | Izvor: RTRS

Najstariji broj telefona još se koristi (VIDEO)

Stalno se koristi od 1919. godine, a ovjekovječen je u nezaboravnoj pjesmi legendarnog Glena Milera.
Stari telefon - Foto: Screenshot/YouTube
Stari telefonFoto: Screenshot/YouTube

Nekad ste morali da razgovarate s osobom na centrali da biste mogli da uspostavite telefonski poziv. Naravno, telefonija se iz temelja promjenila i sada je sasvim normalno da možete da dobijete bilo koju osobu na svijetu bez previše problema, ako znate njen broj telefona.

Međutim, prije više od stotinu godina telefonski brojevi bili su potpuno drugačiji, a neki od njih preživjeli su i do danas.

Pensilvanija 6-5000 su davne 1919. morali da kažu gosti, ako su htjeli da pozovu recepciju hotela Pensilvanija u Njujorku. Broj telefona bio je toliko poznat da je čak i legendarni Glen Miler napravio pjesmu o tome.

Tokom godina i brojnih nadogradnji telefonskog sistema broj se ponešto izmjenio. Početkom tridesetih godina prošlog vijeka Pensilvanija 6-5000 skraćeno je u PE6-5000, a nešto kasnije su slova PE postali 73. Tako da danas hotel Pensilvanija ima telefonski broj 736-5000.

Budući je i dalje u upotrebi, najstariji je stalno korišćeni broj telefona u istoriji Njujorka, a vjerovatno i na svijetu. Sam hotel do 1928. godine dičio se titulom najvećeg hotela na svijetu s 2.200 soba. Nekada je bio vrhunac luksuza, a gostima je na raspolaganju bilo sve, uključujući i stomatološku ordinaciju.

Veličanstveni restoran i notorni “Kafe Ruž“ ugostili su neke od najvećih umjetnika svog doba. Ranije spomenuti Glen Miler dvije godine je živeo u tom hotelu, a početkom četrdesetih godina prošlog vijeka snimio je pjesmu koja će ovjekovječiti hotelski broj telefona. Sve do 2012. godine su puštali tu pjesmu ako bi sve telefonske linije bile zauzete.

Danas hotel nije ni blijeda slika nekad slavne prošlosti. U luksuzu su ga davno pretekli Voldorf Astorija ili St Regis. Kafe Ruž, nekad popularno mjesto okupljanja bogatih i slavnih, danas stoji prazno i tek povremeno se iznajmljuje. Već godinama trenutni vlasnici razmišljaju o rušenju kompletnog hotela, ali još se nisu odlučili na taj sudbonosni potez.

Izvor: express.hr