latinica  ћирилица
08/12/2016 |  13:07 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Šarović: Informacija o "bosanskom jeziku" danas neće biti razmatrana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH neće biti razmatrana informacija o "kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu 'bosanskog jezika" u Republici Srpska, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Šarović je podsjetio da je to pitanje koje je pokrenula grupa poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Kolegijum proslijedio Savjetu ministara BiH.

"Dva puta je bio pokušaj da se ova informacija nađe na Savjetu ministara, ali njen sadržaj je takav da je to vrlo teško i vrlo upitno. Drugi put je vraćena sa sjednice Savjeta ministara i danas neće biti na sjednici", rekao je novinarima ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je pojasnio da je njegov stav da je riječ o pitanju iz isključive nadležnost Republike Srpske, odnosno Federacije BiH, što se tiče prava na jezik u jednom ili drugom entitetu.

"U ovom slučaju moj komentar je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH ušlo u meritum i da ono presuđuje o ovom pitanju, iako je to nadležnost drugih institucija, nadležnih ministarstava, nadležnih inspekcija, ombudsmana, sudova..., a ne bilo kog ministarstva na nivou BiH", dodao je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, govoreći o "plavom dizelu", rekao da to pitanje ostaje na nekoj vrsti čekanja. "Možda da čeka pitanje akciza na alkohol i alkoholna pića. Vidjećemo", rekao je Šarović.

On je istakao da Međunarodni monetarni fond /MMF/ nije raspoložen i ne preporučuje vlastima BiH ovu mjeru, ali da "nije u tom smislu postavio bilo kakav uslov kroz Pismo namjere", dodajući da se "to može potpuno jasno vidjeti".

"Prethodno pitanje je zakon o akcizama. Ušli smo u jednu vrlo, vrlo tešku situaciju u vezi sa, uopšte, aranžmanom s MMF-om", rekao je Šarović.

On je dodao da i dalje smatra da je "plavi dizel" potreban poljoprivrednicima u BiH, ističući da je to zaključak i Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o dostavljanju Upitnika Evropske komisije BiH, Šarović je ocijenio da je to važan trenutak i prevashodno velika obaveza za BiH.

"To nije upitnik u smislu odgovora `da` ili `ne`. Riječ je o velikoj obavezi i mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju sa drugim nivoima vlasti - entitetima, kantonima", rekao je Šarović.

On smatra da će BiH, ukoliko apsolvira ovo pitanje polovinom ili u drugoj polovini 2017. godine, imati šansu da dobije pozitivno mišljenje na osnovu kojeg dobija kandidatski status.

Izvor: Srna