latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:17 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Ivanić u Berlinu o položaj SPC i srpskog naroda u dijaspori (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je u Berlinu sa episkopom frankfurtskim i sve Njemačke gospodinom Sergijem i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve
Ivanić u Berlinu   (Foto:predsjednistvobih.com) -
Ivanić u Berlinu (Foto:predsjednistvobih.com)

Teme razgovora bile su položaj SPC i srpskog naroda u dijaspori, značaj okupljanja oko crkve radi očuvanja identiteta i tradicije ljudi koji žive u dijaspori i mogući oblici saradnje i podrške u njihovim aktivnostima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upoznao je episkopa i sveštenstvo sa političkim i ekonomskim prilikama u BiH.

Tokom boravka u Berlinu predsjedavajući Ivanić razgovarao je u odvojenim susretima sa savjetnikom savezne kancelarke za spoljnu politiku Kristofom Hojsgenom i državnim ministrom za Evropu Mihaelom Rotom.

Foto: predsjednistvobih.ba

Teme razgovora bile su unutrašnja politička situacija u BiH i regionu, značaj evropskih integracija, o čemu u BiH postoji opšta saglasnost, te dalje sprovođenje mjera predviđenih Reformskom agendom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio je podršku i prisustvo Njemačke u tim procesima i u narednom periodu, te zahvalio za aktivnu ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel u proteklih godinu i po dana.