latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:28 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

SM BiH: Sredstva za izgradnju dvije dionice auto-puta na koridoru "Pet ce"

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o zajmu za realizaciju /Projekat Koridora `Pet ce` 2 – nastavak/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 76 miliona evra, sa rokom otplate od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Sredstva su namijenjena izgradnji auto-puta po međunarodnim standardima dužine 5,8 kilometara na dionici između Donje Gračanice i Klopča-tunel Pečuj i auto-puta po međunarodnim standardima dužine 10,4 kilometra na dionici između Svilaja i Odžaka, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ovaj projekat predstavlja nastavak projekta na Koridoru "Pet ce" 2 finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od 80 miliona evra. Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Utvrđen je i Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za obnovu putnog i željezničkog pristupa Luci Brčko i skladišnih kapaciteta, vrijednog 10 miliona evra. Očekuje se da bi ovaj projekat trebalo da bude završen do kraja 2019. godine, kada će biti povećan obim pretovara u Luci Brčko za 25 odsto, što će imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj ove regije.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora. Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke /EIB/ s ciljem nastavka realizacije započetog projekta obnove bolnica u Republici Srpskoj.

Ovim ugovorom biće osigurano dodatnih 15 miliona evra za finansiranje izgradnje i opremanje novog tehničkog bloka za centralni medicinski blok i sjeverno krilo Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka, kao i nabavka i instalacija IT opreme. Rok otplate zajma alociranog na Republiku Srpsku je 25 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Ranijim ugovorom sa EIB-om za projekte izgradnje nove bolnice u Bijeljini i rekonstrukciju i opremanje Kliničkog centra u Banjaluci osiguran je zajam vrijedan 100 miliona evra koji se uspješno realizuje u Republici Srpskoj.

Na sjednici je usvojen je i izvještaj Ministarstva finansija i trezora "Pregled aktivnosti donatora u 2015. godini" u kojem su navedeni projekti i programi koje su u 2015. finansirali članovi Foruma za koordinaciju donatora /DFC/, kao i analiza stanja i reformi koje se sprovode u deset sektora u BiH.

Izdvojeno je ukupno 495,31 miliona evra službene razvojne pomoći /ODA/ u 2015. godini, od čega 177,68 miliona evra u obliku grantova, 317,63 miliona evra u obliku zajmova. Najveći kreditori su bili Evropska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija, dok su EU, SAD /USAID/, Švedska /Sida/, Švajcarska, UNDP, Njemačka i Јapan, obezbijedili najviše grantova.

Najveći udio međunarodne razvojne pomoći u 2015. godini izdvojen je za sektor konkurentnost i inovacije /39 odsto/, transporta /23 odsto/, zatim okoline i klimatskih politika /16 odsto/.

Prioritet - priprema odgovora na upitnik Evropske komisije

Savjet ministara BiH primio je danas k znanju metodologiju pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije i smjernice za izradu odgovora za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, koje je pripremila Direkcija za evropske integracije.
U saopštenju Savjeta ministara navodi se da je potrebno stvoriti osnovu za institucije na svim nivoima vlasti s ciljem uspješne pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH, koji će u narednih šest mjeseci biti prioritetni zadatak.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o sprovođenju obaveza sadržanih u Akcionom planu BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca /FATF/.

Na sjednici je konstatovano da je veliki broj obaveza završen, te da su intenzivirane aktivnosti nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskom nivou, te u Brčko distriktu BiH za završetak preostalih obaveza, kako bi BiH realizovala Akcioni plan u skladu sa postavljenim rokovima do januara 2017. godine.

Progres BiH u ovoj oblasti prepoznao je i Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/, koji je na plenarnom zasjedanju u Strazburu juče odlučio da BiH bude skinuta sa liste zemalja koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi sa finansiranjem terorizma.

Savjet ministara BiH pozvao je institucije koje do sada nisu sprovele određene aktivnosti da u što kraćem roku ispune svoje obaveze iz Akcionog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa FATF standardima i preporukama.

Preostale obaveze odnose se na izmjenu krivičnog zakona, te donošenje propisa o investicionom društvu i vrijednosnim papirima, kao i na uspostavljanje veb-aplikacije na kojoj će biti dostupne informacije iz Registra udruženja i fondacija u BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće ovaj izvještaj vladama entiteta i Brčko distrikta BiH. Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donesena je odluka o dodjeli granta vrijednog 41.741 KM za devet neprofitnih organizacija za jačanje veza sa iseljeništvom.

Sredstva su namijenjena projektima jačanja kulturne, tradicionalne, sportske i saradnje mladih sa dijasporom.

Grantom je ukupno planirano 50.000 KM, tako da će za preostalih 8.258 KM biti raspisan dodatni javni poziv u skladu sa odlukom o kriterijumima za dodjelu grant sredstava neprofitnim organizacijama za aktivnosti prema iseljeništvu.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o početku drugog preglednog kruga sprovođenja Konvencije UN protiv korupcije u BiH.

U prethodnom periodu uspješno je realizovan prvi krug samoprocjene sprovođenja Konvencije UN protiv korupcije u BiH, a sada započinje drugi krug koji će trajati pet godina, s tim da će BiH biti nadgledana u prvoj godini primjene.

Ministarstvo bezbjednosti i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zajedno će završiti izvještaje o primjeni Konvencije za dva poglavlja koja se odnose na BiH. Riječ je o poglavljima Preventivne mjere za koji će izvještaj sačiniti Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Povrat dobara u vezi s mjerama prevencije pranja novca, o čemu će izvještaj sačiniti Ministarstvo bezbjednosti.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donesena je odluka o imenovanju Ekspertnog tima za telekomunikacijska rješenja u institucijama BiH. Ovaj tim će, između ostalog, sačiniti sveobuhvatan plan telekomunikacionih rješenja kojim će se jasno definisati ekonomična i efikasna rješenja za prenos podataka u institucijama BiH i sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja, potreba, te izvodljivosti i racionalnosti trenutno dostupnih telekomunikacionih rješenja u institucijama BiH.

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH

Savjet ministara BiH usvojio je danas Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za period januar–septembar ove godine u kojem se navodi da ukupni ostvareni prihodi, primici i finansiranje iznose 749.437.694 KM ili 79 odsto ovogodišnjih planiranih sredstava. Od toga su ostvareni prihodi 699.680.905 KM, dok finansiranja i primici iznose 49.756.789 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U strukturi prihoda dominiraju sredstva sa Јedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za finansiranje institucija BiH /561.775.888 KM/, neporeski prihodi /126.415.350 KM/, tekući transferi iz inostranstva /10.866.579 KM/ i transferi od drugih nivoa vlasti /623.088 KM/.

Ukupno izvršeni rashodi budžeta institucija BiH za devet mjeseci ove godine iznose 632.950.641 KM ili 67 odsto ovogodišnjeg budžeta, odnosno 51 odsto u odnosu na korigovani koji uključuje dodatna namjenska sredstva.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da su institucije BiH nastavile sa mjerama štednje, uz smanjivanje troškova telefonskih usluga i reprezentacije, a ostvareni su i prihodi od 761.789 KM, prevashodno od prodaje motornih vozila budžetskih korisnika zbog smanjivanja voznog parka.

U periodu januar-septembar sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga BiH su podmirene pravovremeno i uredno u ukupnom iznosu 477,56 miliona KM.

Savjet ministar BiH danas je razmotrio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i zaključio da će sugestije iznesene na sjednici u pisanoj formi biti dostavljene Ministarstvu finansija i trezora do sredine naredne sedmice, kako bi Savjet ministara BiH do kraja ove godine ovaj prijedlog zakona uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cilj je doći do zakonskog teksta koji će u cijelosti biti usklađen sa Politikom plata i naknada u institucijama BiH, zaključcima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te preporukama Kancelarije za reviziju.

Ovaj zakon zajedno sa novim zakonskim rješenjima o državnoj službi, o radu te o sukobu interesa u institucijama BiH, na kojima rade nadležna ministarstva, dio je reformskog paketa koji će racionalnije i sistemski urediti ove oblasti.

Izvor: SRNA