latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:33 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Kojić: Silovanje srpske djevojčice da dobije sudski epilog

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozdravio je nastojanje postupajućeg tužioca da silovanje srpske djevojčice u Sarajevu tokom proteklog rata dobije sudski epilog i izrazio očekivanje da će i ostali slični slučajevi biti procesuirani.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su bivše pripadnike takozvane Armije BiH Samira Kešmera /42/, Mirsada Menzilovića /41/ i Elvira Muminovića /41/ zbog sumnje da su počinili višestruko seksualno zlostavljanje i silovanje maloljetne Srpkinje na području Sarajeva 1993. godine.

"Očekujemo da i ostali slični slučajevi u narednom periodu budu procesuirani i da se sve neće završiti na posljednjim hapšenjima", rekao je Kojić.

Kojić je iznio podatke da je, zbog silovanja Srpkinja, Sud BiH potvrdio optužnice protiv 28 lica, a pravosnažno osudio šest optuženih, i to na kaznu od 42 godine i šest mjeseci zatvora.

"Riječ je o Veizu Bjeliću, Zrinku Pinčiću, Ćerimu Novaliću, Јosipu Toliću, Zaimu Laličiću i Marijanu Brnjiću", istakao je Kojić.

On je naveo da su nepravosnažno osuđeni na 44 godine zatvora i Ivan Zelenika, Ivan Medić, Marina Grubišić Fejzić, Edib Buljubašić, Adil Bojić, Bekir Mešić i Ilija Јurić, te da je optužnica za zlostavljanje, odnosno za ubistva žena potvrđena za još sedam lica.

Kojić je podsjetio da je Centar 2014. godine počeo da prikuplja dokumentaciju o stradanju žena - žrtava rata, tako da je u bazu podataka uneseno 1.400 imena žena koje su tokom proteklog rata uglavnom bile izložene seksualnom nasilju i torturi.

"Trenutno raspolažemo i podatkom iz naše baze o 2.789 Srpkinja koje su stradale u ratu, a još se traže posmrtni ostaci 315 žena koje se vode kao nestale", istakao je Kojić.

On je rekao da su Srpkinje, koje su u Sarajevu bile zatvorene u logorima, zatvorima, podrumima prošle pravi pakao, a one koje su preživjele, smogle su snage da o tome i progovore.

Kojić navodi da o brutalnosti zločina i seksualnog nasilja nad Srpkinjama u proteklom ratu u BiH svjedoče i potresne ispovijesti, od kojih su neke objavljene u monografiji "Naša ispovijest-Žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995", koju je Centar pripremio u saradnji sa Udruženjem žena žrtava rata iz Srpske i uz veliku podršku institucija Srbije i Republike Srpske.

"Među ispovijestima je i svjedočenje Rade Dragičević o silovanju njene kćerke Mirjane, ali i brojne druge koje obavezuju da se brutalni zločini počinjeni nad ženama i djevojčicama srpske nacionalnosti istraže, dokumentuju i procesuiraju", kaže Kojić.

Izvor: SRNA